Бобът и лещата понижават риска от сърдечносъдови заболявания

18:40, 25 ное 19 25 2514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Редовната консумация на варива - боб, леща, грах, понижава риска от сърдечносъдови заболявания, коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане. Това съобщава сайтът "Медикъл експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване, пише  БТА.

Авторите му са установили, че за хората, консумиращи редовно варива, рискът от посочените заболявания е с 10% по-нисък, отколкото за индивидите, които рядко ги включват в менюто си.

"Сърдечносъдовите заболявания са водещата и свързаната с най-високи разходи причина за смъртност по света. Настоящото проучване показва, че една евтина, достъпна и широко разпространена храна може да промени това - варивата", казва Хана Калеова от изследователския екип.

Бобовите растения са полезни за сърцето, тъй като са богати на фибри, растителни протеини и други хранителни вещества, бедни са на мазнини и холестерол и имат нисък гликемичен индекс.

Препоръката на специалистите е седмичното меню да включва три купички варива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама