Бобът и лещата понижават риска от сърдечносъдови заболявания

18:40, 25 ное 19 / Здраве 25 1420 Topnovini
1

Редовната консумация на варива - боб, леща, грах, понижава риска от сърдечносъдови заболявания, коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане. Това съобщава сайтът "Медикъл експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване, пише  БТА.

Авторите му са установили, че за хората, консумиращи редовно варива, рискът от посочените заболявания е с 10% по-нисък, отколкото за индивидите, които рядко ги включват в менюто си.

"Сърдечносъдовите заболявания са водещата и свързаната с най-високи разходи причина за смъртност по света. Настоящото проучване показва, че една евтина, достъпна и широко разпространена храна може да промени това - варивата", казва Хана Калеова от изследователския екип.

Бобовите растения са полезни за сърцето, тъй като са богати на фибри, растителни протеини и други хранителни вещества, бедни са на мазнини и холестерол и имат нисък гликемичен индекс.

Препоръката на специалистите е седмичното меню да включва три купички варива.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 79 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.