Министър Ананиев: Заплатите на спешната помощ трябва да се увеличат двойно до 2022 г.

13:30, 25 ное 19 / Политика 25 2236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До 2022 година заплатите на работещите в спешната помощ трябва да се увеличат двойно, това заяви здравният министър Кирил Ананиев при откриването на новия Национален център за обучение и квалификация в системата на спешната помощ, съобщи БНР. 

До края на седмицата се очаква окончателният доклад за смъртта на 3-годишното дете

Той призна, че недостигът на кадри в системата е сериозен проблем. "Затова предприемаме мерки за обучение на кадрите, за създаване на по-благоприятна среда за работа, възможности за кариерно развитие“.

Близо 7 000 лекари, фелдшери, медицински сестри и парамедици от спешните центрове в цялата страна ще преминат безплатен 5-дневен курс за повишаване на компетенциите и надграждане на знанията и уменията за работа в спешната помощ.

Обученията са по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС), в рамките на който предстои да бъдат обучени минимум 6892 души.

„Обученията по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС) ще водят доказани български лекари с различни медицински специалности и дългогодишен опит. Днес съм тук, за да се уверя от първо лице, че обученията стартират по план, както и да ви благодаря за високия професионализъм и всеотдайността, която проявявате всеки ден при изпълнение на служебните си задължения“, заяви Ананиев.

„Вие сте на първа линия на фронта на медицината – спасявате и помагате на всички: от деца с алергични реакции, пострадали в пътнотранспортни произшествия, хора с инфаркти, инсулти, епилептични пристъпи и какво ли още не, до ранени при бедствия и аварии. За всичко това имате разбирането, подкрепата и благодарността на пациентите“, допълни той. 

„Системата на обучение ще гарантира поддържане на теоретична и практическа квалификация, отговаряща на най-добрите световни стандарти и ще гарантира максимално качествено медицинско обслужване на пациентите от цялата страна“, каза още той. 

„Групите са сформирани така, че обучението да не възпрепятства осъществяването на спешната медицинска помощ в страната и нито един пациент да не остане без навременно оказана спешна помощ“, допълни Ананиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама