Почитаме свети Стилиян - закрилник на бебетата и децата

09:00, 26 ное 22 25 6076 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На 26 ноември православната църква почита паметта на свети Стилиян Пафлагонийски. Наричат го още детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца.

Според неговите жития св. Стилиян е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век.

Светецът е известен като лечител на децата. Майки от близо и от далеч идвали при него със своите болни дечица, пълни с вяра, че ще намерят лек за своята болка. Благодарение на неговите молитви, бездетните жени зачевали и ставали майки. Почита се особено много като покровител на кърмачетата.

На иконите най-често свети Стилиян се изобразява как с дясната си ръка извършва благославящ" жест, държи патерица, сочи дете или държи в лявата си ръка пеленаче.

Според народната вяра на днешния ден не се работи нищо вкъщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на малчуганите.

Името Стилиян означава стълб. Днес имен ден празнуват всички, които се казват Стилиян, Стилияна, Щилиян (разновидност на Стилиян), Щилияна, Щерян, Щеряна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама