Стево Пендаровски: Ако не бях президент, щях да се изселя от Северна Македония

16:35, 23 ное 19 / Свят 25 2697 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви днес, че ако не е президент, би се изселил от държавата си, защото "никой не е луд да пилее живота си, когато с години трябва да се преговаря по главите /от преговорите с ЕС/, а средната заплата в страната е 400 евро", съобщава агенция "Бета", цитирана от ''24 часа''.

Говорейки на Регионален форум на младите лидери в сръбския град Нови Сад, Пендаровски каза, че ситуацията в региона няма да бъде много по-различна и след две години, когато "ще бъдем напълно зависими от концепцията на Европейския съюз".

Борисов към Северна Македония и Албания: Не се отказвайте от ЕС

Той подчерта, че държавите могат да просперират само ако използват собствените си ресурси, съобщи БТА. Коментирайки инициативата за "мини Шенген" за свободно движение в Западните Балкани, Пендаровски каза, че ако държавите от региона се опитат да направят "малък ЕС", ще имат шанса да накарат младите хора да останат в страните си и да трансформират обществото, и то "истински, а не бюрократично".

В регионалния форум в Нови Сад участват и президентите на Сърбия и Словения Александър Вучич и Борут Пахор.

Словенският президент Борут Пахор подкрепи днес идеята за "мини Шенген" в Западните Балкани като "нова и смела инициатива", която не е замяна на разширяването на ЕС, но може да допринесе за сътрудничеството и просперитета в региона, предаде Танюг.

Белград, Скопие и Тирана обсъждат балкански "мини Шенген"

В свое изказване на регионален форум на младите лидери в сръбския град Нови Сад Пахор каза, че идва в Сърбия като приятел на Западните Балкани и привърженик на разширяването на ЕС, както и на инициативата за "мини Шенген", предвиждаща премахване на търговските бариери между Сърбия, Северна Македония и Албания.

Словенският президент оцени, че идеята представлява и развитие на европейските ценности като доверие и съвместен живот и сътрудничество.

Пахор каза, че и преди е изказвал мнение, че в контекста на разширяването на ЕС страните от Западните Балкани трябва сами да засилят регионалното си сътрудничество. Словенският президент подчерта също, че инициативата "мини Шенген" е много важна за младите хора в региона, тъй като ще направи техните страни по-привлекателни за живот и работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама