Нова провокация на Дрецун: Захариева не може да дава уроци на един депутат от сръбския парламент

08:35, 23 ное 19 / Политика 25 3481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун отправи ново скандално обвинение срещу България. Само 24 часа след като заяви, че на територията на Сърбия действа голяма мрежа от български разузнавачи, Дрецун каза следното:

"Българският министър на външните работи не може да дава уроци на един депутат от сръбския парламент. Тя /Екатерина Захариева, бел.ред./ няма да определя и какво ще говори един депутат.

Сръбски политик обвини България в шпионаж

Вчера българският дипломат №1 остро осъди поведението на Дрецун. Захариева съобщи, че сръбският посланик в София ще бъде извикан по този повод в МВнР.

Според Дрецун на практика "Захариева е реагирала на изнесената информация от президента Александър Вучич, че българското военно аташе се занимава с неразрешени действия". "Вместо да реагира на изявлението на президента Вучич, тя реагира на казаното от мен и така изпраща послание до нашия президент. А той съобщи, че в близките дни ще имаме допълнителни данни за действията на разузнавателните служби от някои съседни държави на наша територия срещу интересите ни. Някои от съседните държави ще реагират много агресивно и нервно. На мен ми се струва, че нейното послание е следното: В този кръг от държави да не попадне и България", каза още Дрецун.

Сръбски депутати ползвали България като патица за отвличане на вниманието

Той поясни, че действията на българското военно аташе са били свързани с разрешаването на политическия въпрос в южната част на страната, което било недопустимо. "Когато говорим за присъствието на разузнавателните структури и техните съюзнически мрежи, естествено имам предвид Косово", каза още Дрецун и припомни "ролята на България по време на въздушната операция на НАТО през 1999 г., когато Атлантическия пакт използвал българските данни за бомбардировки и те са били на 4-то място по качество".

"Въпросът е колко членове на българските служби са замаскирани в състава на ЮНМИК и КФОР /силите на ООН и НАТО в Косово, бел.ред./ Изглежда, че с моето изявление съм ударил в десятката и поради тази причина последва такава агресивна и нервна реакция. Тя е неприемлива и непремерена. Ние решаваме нашите въпроси по такъв начин, за да не може други да ни се месят отвън. Според мен обаче някои съседни държави се опитват да се намесят...Добрите отношения не се изграждат чрез признаването на лъжливата държава Косово или пък чрез отказа от изграждането на "Южен поток".

Дрецун обеща "много скоро обществеността да научи подробна информация за действията на замаскирания разузнавателен център в Скопие, където имало служители от Северна Македония, Хърватия и България". Той не "изключва вероятността работата на този център да е свързана с шпионската афера в Белград и срещите на руския и сръбския офицер". Видео кадри от тези срещи бяха публикувани в началото на седмицата.

Сръбски министър отправи нова провокация към България

За новите обвинения срещу страната ни Милован Дрецун използва сръбската редакция на руската агенция "Спутник". Изявлението му дойде само няколко часа след друга атака срещу България - тази на военния министър Александър Вулин. Той заяви, че други вместо нас, избирали приятелите и неприятелите на България, за разлика от Сърбия, която била независима държава". Изявлението му бе разпространено от държавната агенция Танюг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама