Трайчо Трайков пред ТОПНОВИНИ: Центърът на София трябва да е зона с нисък трафик и дружелюбни към пешеходците решения

11:00, 23 ное 19 25 10137 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Намаляване на външния трафик и изграждане на многоетажни паркинги - това вижда като решение за проблемите с паркирането в центъра на София новият кмет на район "Средец" Трайчо Трайков от "Демократична България". Центърът на София трябва да е зона с нисък трафик и дружелюбни към пешеходците решения, добави още той.

На втория тур от местните избори Трайчо Трайков успя да пребори конкурента си от ГЕРБ Любомир Ковачев като получи 54.21% подкрепа. 

 

Район "Средец" обхваща част от центъра на София. След всички ремонти достатъчно добре ли е "гримирано" вече лицето на столицата?

Трайчо Трайков: София изглежда много по-добре, отколкото преди години, въпреки че има и естетически спорни решения. В "Средец" обаче имаме два специфични проблема – поддържането на многото сгради-паметници на културата от собствениците им и графитите по стените, които вече са с размер на бедствие. По първия въпрос съм дал указания да се прилага по-стриктен подход с използване на целия законов инструментариум, което ще изисква координация със Столична община и държавните институции. За графитите изглежда, че решението е нанасяне на специален лак върху повърхностите на сградите, в комбинация с определянето на места, върху които е позволено да се рисува.   

Досега основният дял от средствата за улични ремонти в столичния бюджет беше разпределян към центъра на града. От какво още има нужда, според Вас, в район "Средец"?

Трайчо Трайков: Вероятно имате предвид ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и някои прилежащи пространства, но извън този голям и скъп проект остават повечето вътрешноквартални улици, сред които има и такива в наистина лошо състояние. Тротоарните настилки, въпреки някои подновени участъци, също се нуждаят от ремонт на много места. Районът е беден на детски площадки, което води до прекомерно струпване на деца в малкото налични и затова вече работим по идеи за нови локации. Предприел съм и стъпки, за които не са необходими средства – например, допълнителни пешеходни пътеки, които да направят по-сигурно и лесно придвижването на хората.

Основното недоволство в района е, че се ремонтират само големите булеварди, а както и Вие подчертахте, малките улици и тротоари остават разбити. Какво може да сторите в тази посока?

Трайчо Трайков: Това недоволство е основателно, още повече, че големите булеварди често се използват като транзитни пътни артерии. Центърът на София трябва да е зона на ниска скорост и с нисък трафик, с решения, дружелюбни към пешеходците и незамърсяващи въздуха транспортни средства.

Въпреки наличието на зони, проблемът с паркирането остава голям. Как смятате да се справите с него?

Трайчо Трайков: В краткосрочен план решенията са намаляване на външния трафик, от една страна и изграждане на многоетажни паркинги, от друга. На мнение съм, че трябва да има и процент от местата в зоните, запазени за резиденти. В немного далечното бъдеще, когато автомобилите ще са предимно електрически и автономни, те ще се самопаркират в многоетажни паркинги, където ще се свързват с електрическата мрежа и ще се зареждат или отдават енергия в зависимост от цената и избора на собственика. Тогава улиците ще са свободни, въздухът – чист, а енергийната система и търговското ни салдо за енергийни ресурси – балансирани.

Относно един конкретен казус - каква е позицията Ви по изграждането на многоетажен паркинг в двора на бившата Полиграфия? Живущите около нея са против от гледна точка на сигурността, наблизо има училище и детска градина. От друга страна, това решава проблема с автомобилите на работещите служители в бизнес сградата.

Трайчо Трайков: Доколкото разбирам, в момента този казус не е актуален. Както вече споменах, по принцип такова решение е правилно, но само ако е подходящо за конкретните условия на конкретното място.

Районът е един от най-големите потърпевши от замърсяването на въздуха - ключови пътни артерии минават от тук. Какви мерки са необходими, за да се ограничи то?

Трайчо Трайков: В София като цяло най-големите замърсители са отоплението с твърдо гориво (в различни разновидности), транспортът и фоново замърсяване от съседни райони, като например Перник. За "Средец" отоплението не е такъв фактор, така че решенията са предимно по отношение на транспорта. Тук обаче има нужда от законодателни промени на държавно ниво, които да позволят обозначаването на автомобилите по нива на замърсяване (реално, а не по документи!) и ограничаването на най-замърсяващите.

И район "Средец", както повечето софийски райони, има проблеми с липсата на достатъчно детски градини. Какво е необходимо да се направи в тази посока?

Трайчо Трайков: Проблемът с яслите е още по-сериозен, а решението е в изграждането на нови, включително чрез публично-частно партньорство. Тъй като свободните общински терени в района са много малко (за да не кажа, че въобще няма), би могло в сгради на частни инвеститори на подходящи места да има етаж за ясла или градина с отделен вход. Друга насока е съдействие от общината на родителски кооперативи.

Разкрийте повече за Вашите намерения като кмет с оглед на ограничения бюджет, с който разполагат районите в София, и ограничените кметски правомощия?

Трайчо Трайков: Намеренията ми засега са да използвам пълноценно съществуващите правомощия. Понякога районният кмет може да е силен дори и с факта, че е мажоритарно избран от съкварталците си. Разчитам обаче и на добронамерената заявка на кмета г-жа Фандъкова за преразглеждане и разширяване на тези правомощия, както и на програмата на съветниците от "Демократична България" в тази насока.

Има ли нужда от промени в районната администрация?

Трайчо Трайков: Впечатленията ми от работата на фронт-офиса в "Средец" са положителни. Има нужда от малки подобрения, като например пълна дигитализация и на най-старите документи в архива, за които гражданите правят справки. Това, което със сигурност трябва да се промени, обаче, е все още искането от гражданите на документи, които институциите могат да си изискват служебно.

По време на предизборната Ви кампания изтъквахте, че "Средец" е средище на културата в София. Какви стъпки за развитие в културно отношение предвиждате?

Трайчо Трайков: Слава Богу, "Средец" е културно средище и без усилията на един или друг районен кмет. Районната администрация обаче, ще бъде най-силният поддръжник на културни инициативи, които търсят съдействие както по ежедневни практически въпроси, така и по отношение на инструментите за подкрепа на Столична община или държавата. Ще продължим да помагаме и на вече утвърдени и на нови местни начинания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама