Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” - от началото до днес

07:00, 23 ное 19 25 5099 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров.

Основният камък на катедралата “Св. Александър Невски” е положен на 19 февруари 1882 г. Заедно с него в храмовите основи са поставени и два текста: единият е гравиран върху метална плочка, а другият е написан на пергамент. В тях се увековечават събитията от 1877-1878 г.

Название

Храмът е посветен на Александър Невски, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква.

Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на Царя-Освободител. В хода на Първата световна война България и Русия застават в протовоположни блокове. След като руската флота бомбардира гр. Варна на 14 октомври 1915 г., правителството на Васил Радославов, русофобско по външнополитическа ориентация, взема решение за преименуването на храм-паметника в „Св. св. Кирил и Методий“.

Постановлението на Министерски съвет от 19 октомври 1915 г. е внесено през февруари 1916 г. за одобрение в Народното събрание. След възражения от страна на опозиционните партии и бурен дебат парламентът одобрява решението на правителство с гласовете на проправителственото мнозинство (4 март 1916 г.).

Промяната на наименованието не се възприема трайно. През 1920 г. отново е върнато първоначалното име на храма „Св. Александър Невски“.

Да си спомним за сърцатия Дядо Добри

Белобрадият Дядо Добри е сред най-големите дарители на Българската православна църква.

Всеки път, когато влизате в храм “Свети Александър Невски”, виждате даренията, направени от него – например завесите, които покриват входовете към олтара. Дарил е над 35 000 лева, като с парите е реставрирана и украсена централната част на олтара.

Светият престол е реставриран и позлатен с дарението на дядо Добри.

Дядо Добри е дарявал събраната милостиня не само на патриаршеската катедрала. Тя остава след него в столичните храмове „Свети Седмочисленици”, „Света Неделя” и много други.

Архитектура

Заема площ от 3170 м2. и побира около 5000 души. Дълъг е 75 метра, широк 55 метра, а централния купол е висок 46 метра. Камбанарията е висока 53 м. Общото тегло на 12-те камбани, излети и донесени от Москва, е 23 тона. Позлатеният слой на куполите е 700 кв. м.

В изграждането на храма са взели участие специалисти от шест различни националности - руснаци, българи, немци, австрийци, чехи и италианци. Те са вложили в него най-ценното, което културна Европа можела да предложи по това време. Поразително е великолепието на храмовия интериор. За украсата му допринасят скъпоценните оникси и алабастри и пъстроцветните бразилски, марокански, италиански и немски мрамори.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ambinia 19:26, 20 мар 23

clomid in males I let out a Noooooo and went chasing after her and shrieking semi hysterically to see what it was and if I could possibly wrest it from her jaws unharmed

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама