ЕП: Всички държави да приемат Истанбулската конвенция

12:01, 22 ное 19 / Свят 25 1462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент ще обсъди следващата седмица въпроса с Истанбулската конвенция. Предвижда се ЕП да призове всички държави от ЕС да приемат конвенцията, се посочва в съобщение на институцията.

Според дневния ред на заседанието в Страсбург евродепутатите ще обсъдят въпроса в понеделник. Предвижда се в четвъртък те да приемат резолюция, в която призовават за незабавно ратифициране на документа и за предприемането на всички необходими законодателни и политически мерки за спиране на насилието срещу жените и момичетата, предава БТА.

Истанбулската конвенция е в разрез с Конституцията, реши Конституционният съд

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като "Истанбулската конвенция", въвежда мерки в подкрепа на жертвите и наказания за извършителите. ЕС подписа конвенцията на 13 юни 2017 г., а седем държави от Общността още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания, се отбелязва в съобщението на ЕП.

В понеделник ще бъде отбелязан Международният ден за премахване на насилието срещу жените. По този повод сградата на ЕП в Страсбург ще бъде осветена в оранжево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама