Херо Мустафа: Пращаме енергийни експерти от САЩ в България (ОБНОВЕНА)

10:07, 22 ное 19 / Политика 25 2068 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"САЩ ще изпрати екип от енергийни експерти, които да помогнат за развитието на България като енергиен център на Балканите", съобщи посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Експертите ще посетят АЕЦ "Козлодуй" и "Белене", както и хранилищата за газ в страната.

"Прекрасно е, че България има възможности за доставка на газ от други източници, освен Русия, и така е възможна диверсификацията, тоест - да не зависите само от една държава", допълни Мустафа, цитирана от БГНЕС.

Херо Мустафа разказа как вижда развитието на България в следващите три години.

„На първо място нека изградим България, която да се превърне в истински енергиен хъб. Тя има потенциал да се превърне в един динамичен газов пазар и пазар за електроенергия в региона”, посочи посланикът.

„Целта ни ще бъде да дадем възможност на втечнения природен газ да се превърне в реалност на Балканите. Подобрената конкуренция ще доведе до намаляване на разходите на българските дружества и на потребителите“, заяви тя.

Херо Мустафа се надява след три години страната ни да поеме към допълнителна интеграция във водещите икономически институции като ОИСР и еврозоната.

„България е лидер в интеграцията на Балканите, но тя има и сериозен потенциал да се превърне и във важен член на едни, както регионални, така и световни институции. България трябва да направи сериозни стъпки напред в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията“, посочи още посланикът на САЩ у нас.

Тя обяви, че в следващите три години нейни приоритети в работата й ще бъдат свързаността, сътрудничеството и борбата с корупцията.

"Срещата на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп не е награда за закупуването на Ф-16", заяви още посланикът на САЩ у нас. "Очаквам на 25 ноември в понеделник двамата да препотвърдят отличното сътрудничество между двете държави във всички сфери - сигурност, енергетика, икономика, туризъм", допълни Мустафа, цитирана от БНР.

По думите й, България отбелязва сериозен напредък в спазването на върховенството на закона и борбата срещу корупцията.

Посланикът обяви още, че двустранните отношения между България и САЩ стават все по- интензивни. „Американските дружества са инвестирали повече от 2.5 млрд. долара в българската икономика. По този начин те са създали повече от 30 000 работни места за висококвалифицирани служители с високо заплащане. Така те поставиха Съединените щати сред 6-те най-големи инвеститори в България. Двустранната ни търговия през 2018 г. възлиза на 1.2 млрд. долара и тя се разраства все повече“, отчете Мустафа и подчерта, че закупуването на изтребителите само е сближила двете ни страни и това трябва да продължи, основаващо се на уважение на двете култури.

Мустафа обяви още, че следващият месец София ще бъде съдомакин на регионален форум, посветен на борбата с насилствения екстремизъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама