Екокатастрофа: Рибата във Въча загина заради пресъхнала река

21:53, 21 ное 19 25 3420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици умрели риби във Въча в района на Кричим. Коритото на реката пресъхва през нощта, тъй като водата от ВЕЦ-овете по течението й спира.

Корито, пълно с мъртва риба, посреща рано сутрин хората от Кричим. Ситуацията се повтаря в три поредни нощи, съобщава bTV. 

"Множество от градските котки бяха на пир тук, понеже навсякъде беше помляно с риба”, обясни Денис Исов, „Риболовно движение – Кричим”.

Нивото на водата в реката зависи от количеството, което подават трите ВЕЦ-а, които се намират по нагоре в Балкана. Два от тях – „Въча 1” и „Въча 2” са предупредили екоминистерството, че от 18 до 21 ноември спират работа заради ремонт. Ведомството нарежда на ВЕЦ „Кричим” да компенсира, но само за 18 часа в денонощието.

„В тъмната част на денонощието, когато хората спят, когато не може да се види реката от населението, че в нея няма вода”, казва Атанас Калчев, кмет на град Кричим. От сдруженията, зарибявали със собствени средства реката, предполагат, че водата е отклонявана през нощта умишлено.

„Не трябва да се оставя реката да пресъхва, а водата да отива в канала, на който канал, напоителен има изградени ВЕЦ-ове, частни”, заяви Георги Георгиев, член на Сдружение за доброволно зарибяване на реката „Олимпик 2002”. Заради измирането на рибата от клуб „Балканка” протестираха пред екоминистерството.

„В момента е размножителният период на пъстървата и загубите за природата са най-големи. Искаме оставката на Нено Димов, защото рибите не могат да се адаптират и оцелеят в неговото министерство”, обясни Иван, риболовен клуб "Балканка".

Пред протестиращите от НЕК обясниха, че при подаване на вода повече от 18 часа в денонощие има опасност от източване на язовирите.

"Основно водите от коритото на Кричим се използват за водоснабдяване на града. През нощта се предполага, че нуждата не е в големи количества”, заяви Ани Христова, НЕК. На въпрос дали е подавана вода към частни ВЕЦ- ове, от екоминистреството отговориха, че проверяват.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама