Сръбският министър на финансите е уличен в плагиатство

19:30, 21 ное 19 / Свят 25 1753 Шрифт:
Topnovini

Панелът по университетска етика реши днес, че министърът на финансите на Сърбия е плагиатствал части от докторската си дисертация и заяви, че тя трябва да бъде оттеглена, съобщи БГНЕС. 

Комисията по етика на Белградския университет реши единодушно да препоръча оттегляне на дисертацията, представена от Синиша Мали през 2013 г., заяви деканът на университета Иванка Попович, цитирана от АФП. 

Тя каза, че групата е решила, че министърът е "действал по неакадемичен начин" и е "включил параграфи и откъси от текстове на други автори в текста на докторската си дисертация, без да цитира техните имена".

По-рано Мали отрече обвиненията и беше подкрепен от президента Александър Вучич. Комисията по етика ще изпрати препоръката си до ръководния състав на университета, за да вземе окончателно решение.

Сръбски политик обвини България в шпионаж

Твърденията за плагиатство са направени за първи път през 2014 г., когато академикът от Европейското бизнес училище в Германия Раса Карапандза посочи плагиатстваните източници – включително уебсайта Уикипедия.

Карапандза заяви пред сръбските медии през октомври, че следването в университета в Белград "би станало безсмислено", ако се запази докторска дисертация на Мали.

Миналата година група преподаватели официално поискаха университетът да анулира докторантурата му. Процедурата за преразглеждане на докторантурата обаче отне толкова време, че група студенти, свързани с опозицията, се заключиха в сградата на университета за 12 дни в знак на протест.

Броят на докторантите в Сърбия се е увеличил значително, от 206 души през 2007 г. на повече от 2 000 до 2016 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама