Starship на SpaceX претърпя авария по време на тест

13:50, 21 ное 19 / Култура 25 2572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият прототип на космическия кораб Starship на компанията на Илон Мъск SpaceX претърпя авария по време на изпитания на налягането. От появилите се видеозаписи се вижда как облак криогенна течност, вероятно кислород или азот, изригва от горната част на космическия кораб.

Инцидентът се е случил по време на проверка на функционирането на кораба при напълно заредени резервоари за метан и кислород с криогенна течност, предава БГНЕС.

Успешни са тестовете на системата за евакуация на кораба Dragon на SpaceX

От компанията твърдят, че резултатът не е изненадващ, тъй като целта на експеримента е била максимално увеличаване на налягането в системите. Уточнява се, че прототипът Мк1 няма да бъде ремонтиран, а ще се пристъпи към по-усъвършенствана версия Мк3.

Прототипът Мк1 беше представен в Тексас на 29 септември. Дължината му е 50 м, а диаметърът – 9 м. Космическият кораб е изработен от легирана стомана с товароподемност 150 тона.

По време на представянето Илон Мъск обяви, че първият орбитален полет ще бъде осъществен в рамките на половин година. През август бяха проведени тестове с прототипа Starhopper, при които бяха изпробвани инженерните решения, необходими за изграждането на Starship.

Илон Мъск планира първи орбитален полет за октомври

Starship е един от двата компонента от следващото поколение на системата за многократно изстрелване на SpaceX. Според компанията, това ще бъде най-мощния космически кораб, създаван някога и ще бъде използван при полети до Луната, Марс и други места в дълбокия космос.

Starship е рекламиран шумно като конкурент на голямата нова ракета на НАСА, наречена Space Launch System (SLS), която също ще бъде използвана за изпращане на астронавти на Луната и Марс. Засега НАСА разглежда Starship само като потенциален товарен кораб за доставката на товар до лунната повърхност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама