Принц Андрю се оттегля от всички обществени задължения

09:53, 21 ное 19 / Свят 25 1619 Topnovini
1

Британският принц Андрю се оттегля от всички обществени задължения, които изпълнява от името на короната, предаде БГНЕС.

Третото дете на кралица Елизабет Втора разпространи обръщение, в което казва, че фокусирането на обществеността върху връзките му с опозорения финансист Джефри Епстийн са предизвикали „големи смущения“ в работата на семейството му, предава Euronews.

„Помолих нейно величество да се оттегля от обществените си задължения в обозримото бъдеще и тя ми даде позволение“, пише херцогът на Йорк.

59-годишният принц написа също така, че изказва симпатиите си към жертвите на Джефри Епстийн и с готовност ще сътрудничи на полицейското разследване - нещо, което не направи в скандалното интервю по Би Би Си, което му донесе много критики и го принуди да вземе решението.

„Продължавам недвусмислено да съжалявам за неразумните ми връзки с Джефри Епстийн“, написа още Андрю.

През уикенда беше излъчено интервю, в което Андрю не изрази съжаление, че е бил приятел с Епстийн, който преди 3 месеца се самоуби в килията си в Ню Йорк, докато чакаше да бъде съден втори път за сексуални посегателства срещу непълнолетни и организирането на проституция.

На следващия ден медиите във Великобритания го критикуваха остро за представянето му. Те казаха, че по време на интервюто той изглеждал така сякаш не си давал сметка за сериозността на ситуацията, че не се е дистанцирал своевременно от Епстийн, че дори не е изразил състрадание към жертвите на Епстийн.

След това британският телекомуникационен гигант Би Ти обяви, че ще престане подкрепя програма за финансиране на цифровото предприемачество, ако принц Андрю остане неин ръководител. Три австралийски университета обявиха, че слагат край на сътрудничество с друга програма на принца за подпомагане на предприемачите и стартъпите. А няколко компании пък обявиха, че ще спрат да спонсорират асоциацията на принца, сред които една банка, дружество за одит и застрахователно дружество.

Лондонският университет съобщи, че обмисля дали да оттегли титлата „попечител“ на принца, а банката „Барклис“ каза, че е обезпокоена от ситуацията и е готова да преразгледа позицията си за сътрудничество с него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани