Захариева в НАТО: България надхвърли 3 % от БВП в разходите си за отбрана

21:50, 20 ное 19 / Политика 25 3119 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Външните министри на НАТО обсъдиха в Брюксел подготовката на предстоящата среща на лидерите на организацията в Лондон през декември, с която ще отбележат 70 години от основаването на Алианса. На срещата днес в Брюксел България бе представена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщина от Министерството на външните работи.

„В годината, в която отбелязваме 15 г. от приемането на България в НАТО и 30 г. от падането на Берлинската стена, може да кажем, че Алиансът е най-успешният политически и отбранителен съюз, а България е отговорен член, който стриктно изпълнява своите ангажименти. Днес е важно да покажем, че въпреки различията, които се появяват понякога, Съюзът остава единен - каза Екатерина Захариева. - Не си представям отбраната на България без НАТО, която гарантира сигурността на близо един милиард души.

Министрите обсъдиха справедливото споделяне на тежестите и отговорностите. Съюзниците отбелязват сериозен напредък в съответствие с поетите ангажименти от Срещата на върха в Уелс през 2014 г. „България тази година надхвърли 3 % от БВП в разходите си за отбрана, като заедно с останалите съюзници отчитаме над 100 милиарда долара повече инвестиции в отбраната до края на 2020 г. Страната ни влага ресурс не само в покупката на нови бойни самолети F-16, а и в засилване на способностите на сухопътните и военноморските ни сили“ – отбеляза още министър Захариева.

В контекста на по-нататъшното укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО министрите обсъдиха засилването на съюзните способности в областта на киберотбраната и противодействието на хибридните заплахи, както и аспекти на регионалната сигурност, включително в Черноморския регион. Съюзниците също така отделиха внимание на въпроси, свързани с противодействието на тероризма.

Министрите взеха решение Космосът да бъде обявен като пето оперативно пространство, наред с въздушното, земното, морското и кибер пространството. Това решение има изцяло отбранителен характер и е в съответствие с международното право.

Бяха обсъдени и стратегически въпроси като предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от Русия, бъдещето на контрола на въоръженията, последствията от нарастващата роля на Китай на глобалната сцена, както и въпроси на енергийната сигурност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама