Откриват изложба на православни икони в Париж

19:20, 20 ное 19 / Култура и наука 25 1288 Topnovini
1
2
3
4

Изложба на православни икони се открива в Българския културен институт в Париж, съобщиха от институцията.

От утре, 21 ноември, до края на декември жителите и гостите на френската столица имат възможност да разгледат изложба на съвременна православни икони в Българския културен институт в Париж. 

„Иконата - традиция и съвремие“ е новото издание на традиционната вече годишна изложба на български икони, която се организира за 10-а година от Българската православна църковна община „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в Париж, съвместно с Българския културен институт и под патронажа на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и посланика на България във Франция г-н Ангел Чолаков.

Изложбата ще представи икони, табла със стенописи и миниатюрна резба, рисунки и пластични композиции с християнска тематика и резби на преподаватели по църковни изкуства и на техни възпитаници от България и Румъния. Ще бъдат показани и част от наградените творби на Шестото международно биенале на църковните изкуства във Велико Търново.

Пред френска публика е предвидена прожекция на документалния филм на доц. д-р Миглена Прашкова, водещо име в българската иконография и реставрация.

Филмът разказва за разкритите в периода 1994–2001 г., от ръководен от нея екип, средновековни стенописи от ХI-ти - ХII-ти век в църквата „Св. Архангел Михаил“ в гр. Рила.  По покана на Църковната община в Париж, доц. д-р Михай Коман от Букурещкия университет ще разкаже интересни факти за съвременните църковни стенописи във фреско техника в Румъния.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 30 декември.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани