Борислав Иванов пред ТОПНОВИНИ: Сигурността, транспортът и зелените площи са моите приоритети

15:50, 20 ное 19 25 4493 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Борислав Иванов от „Атака“ е четвъртият зам.-председател на Столичния общински съвет. Неговото име стои и в основата на създаването на групата „Патриоти за София“ в общинския съвет. ТОПНОВИНИ разговаря с него за приоритетите и задачите, които си поставя през следващите 4 години.

Г-н Иванов, влязохте в Столичния общински съвет(СОС) като представител на ПП „Атака“, а днес сте част от политическа група „Патриоти за София“. Защо взехте решението да се присъедините към колегите си от ВМРО, за да сформирате групата „Патриоти за София“? Защо е важно да има група на Патриотите в СОС?

Първо трябва да уточня, че не съм се присъединявал към ВМРО, а взех решението да сформирам група с тях. Продължавам да съм част от АТАКА, от гражданската квота. А мотивите ми да сформирам групата „Патриоти за София” са логични – групите имат право на заместник-председателско място, както и на председателски места в работните групи. По този начин ще имам възможността да следя и контролирам процесите в Общинския съвет, да предприемам по-ефективни мерки в управлението и да оспорвам нефункционални предложения.

Как ще се взимат решения в новата група и кои ще са приоритети ѝ?

Убеден съм, че решенията трябва да се вземат абсолютно единодушно. Смятам, че при евентуални несъгласия трябва да се води дискусия, докато постигнем решение, което да е удовлетворяващо за всички. Ако въпреки това не успеем да постигнем съгласие, ще гласуваме различно, ако се налага, по съвест. Смятам, че това е едиснтвеният демократичен вариант.

Бяхте избран за зам.-председател на Столичния общински съвет – какви ще са вашите приоритети и задачи през следващите 4 години?

Започвам с въвеждане на ред и сигурност по крайните квартали. Това е мой приоритет, с който издигнах кандидатурата си по време на предизоборната кампания. Смятам, че там има възможност за позитивна промяна, трябва хората да се чувстват по-сигурни и по-спокойни. Ще направя всичко възможно да осигуря общинска полиция или идентична форма на контрол в близост до училищата и детските градини. София става все по-активен град, децата ни, също като нас, са в непрестанно движение и ние трябва да осигурим спокойствието и сигурността им. Смятам също, че трябва да се намали битовата престъпност в София.

Мой приоритет също ще бъде подобряването на транспорта – а именно, ще следя доколко съществуващите автобусни линии са полезни и функционални. Смятам, че в момента линиите на градския транспорт са значително по-ефективни, но има още задачи пред нас. Планирам въвеждането на вътрешни линии за големите жилищни комплекси, които да обслужват гражданите единствено вътре в кварталите, при това безплатни.

Смятам, че зелените площи в града не просто трябва да се запазят, защото всички говорят за това. Има много зелени площи, които обаче са в недобро състояние и на практика не могат да бъдат използвани. Поддръжката им е в ръцете и на общината, и на частните лица, чиято собственост са често тези терени.

Вие ще сте председател на комисията обществен ред и сигурност към Столичния общински съвет. Кои са най-големите проблеми на столицата по отношение на сигурността?

Както вече казах – битовата престъпност и редът в крайните райони на столицата са проблемни точки. Аз имам пряко отношение и идеи за справяне с това, затова и ще оглавя именно тази комисия.

Какви предложения имате в тази сфера?

Ще ви дам един прост пример. Центърът за градска мобилност има правомощия да се грижи само за синя и зелена зона и реда на паркиране там. Не и за автомобили, паркирали на зелените площи, например. Правомощия за това има Столичният инспекторат. Много хора обаче не са наясно с това. Мисля, че гражданите трябва да бъдат информирани за това. Малко повече ред и информираност могат да внесат редица подобрения в развитието на града ни.

Смятам, че може да се постигне по-хармоничен начин на живот в София, стига работата да се приоритизира и разпределя по-добре, както и да се върши съвестно, разбира се.

Зам.-председател сте на комисията по архитектура и градоустройство - в каква посока според Вас трябва да се развива столицата ни?

Тезата ми вече е популярна, но ще я кажа отново – трябва да се спре уплътняването на града, София трябва да се разшири на север или в зоните, които все още не са добре развити. Ключова роля в това има общината.

Второ, администрацията трябва да работи ефективно – и за бизнес, и за граждани. Това зависи и от Столична община, и от районните общини.

И трето, ремонтите. Те трябва да се правят веднъж и добре, да се следи развитието им, сроковете, да се търси отговорност при грешки.

Как ще решите проблемите с презастрояването?

Строителство ще има, защото има търсене. То няма как да бъде просто спряно, това за мен е популистка теза. Важното е това строителство да се извършва по ясни правила, тогава, повярвайте, проблемът с презастрояването няма да бъде толкова остър. Трябва да се внесе ред. Има много часни терени, там общината няма правомощия. Но може да обезщети собствениците, така че изграждането на различни здания на практиак да бъде изместено на места, на които няма да нарушава обществения интерес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама