Омбудсманът Диана Ковачева: Отказът от идеята за първия ден от болничния е адекватен

13:32, 20 ное 19 25 1821 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Моята позиция остава непроменена още от септември, когато предложението бе първите три дни от болничния да не се заплащат. Категорична бе и позицията ми от преди няколко дни, в която настоявам идеята за неизплащането на първия ден да бъде преосмислена и ревизирана. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в отговор на въпрос на журналисти относно идеята за неплащането на първия ден от болничния. 

Общественият защитник участва във форум на УНИЦЕФ, посветен на децата и младежите с увреждания, по повод Световния ден на детето и отбелязването на 30 години от създаването на Конвенцията за правата на децата на ООН, съобщиха от пресофиса на институцията. 

Бисер Петков потвърди: Не е внесено предложение за промяна на болничните

„В тази връзка, реакцията и намесата на премиера Бойко Борисов, с която бе пресечена тази несправедливост, бе напълно адекватна и навременна”, допълни доц. Ковачева. По думите й е недопустимо, който и да е от дните на болничния да не се заплаща, защото това нарушава основни права на всички работещи.

„Гражданите се осигуряват за всички рискове, внасят средства в осигурителната система и би следвало да получават компенсация за загубено възнаграждение при нужда. Когато някой от дните на болничния не се плащат, се нарушават осигурителните права на хората, техни конституционни права, тъй като те се осигуряват, но не получават адекватна компенсация“, допълни омбудсманът.

Диана Ковачева подчерта, че проблем с фалшивите болнични очевидно има, но той не може да бъде пресечен с неплащане на някои дни от тях. „Моето предложение е за засилване на контрола, защото той не е достатъчно адекватен. И то не само по отношение на издаването на болничен лист, но и по отношение на спазване на режима, който е предписан от страна на лекаря. Ефективният контрол е важен, за да се пресекат злоупотребите“, заяви общественият защитник.

На въпрос за проблемите относно втория стълб на пенсионното осигуряване, омбудсманът обяви, че вчера е изпратила препоръка до социалния министър Бисер Петков. В нея тя настоява в никакъв случай да не се допуска противопоставяне между първия и втория стълб. „Важно е да има прозрачност, хората да са наясно какви пари се трупат. Според мен в момента гражданите нямат информация за това какви средства са натрупани в годините, в които са им удържани. Трябва да има прозрачност и непрекъснат достъп до информация“, категорична бе доц. Ковачева.

По думите й дискусия по проблема е абсолютно наложителна, а държавата трябва да има контрол върху работата на частните фондове, защото в тях са парите на гражданите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама