Край на сагата с горските заменки: 80 млн. лв. в полза на държавата

13:30, 20 ное 19 / Политика 25 2014 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Земеделският министър Десислава Танева обяви края на сагата с горските заменки, извършени за периода от 1 януари 2007 г. до 28 януари 2009 г. по време на управлението на БСП и ДПС, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Танева припомни, че със започването на първия мандат на ГЕРБ през 2009 г. тогавашният министър на земеделието информира прокуратурата за извършени заменки, а неправителствени организации сезираха и ЕК. След това започна проучване представлява ли това неправомерна държавна помощ. В същото време с решение на Народното събрание бе наложен мораториум върху изключването на заменените горски територии от Горския фонд и промяната на предназначението им. Той е в сила и до днес.

След задълбочено разследване ЕК се произнесе, че извършените заменки за посочения период представляват държавна помощ, която е неправомерна, и следва парите да бъдат възстановени. В следствие на това МЗХГ стартира процедура по оценяване и остойностяване на неправомерно получената държавна помощ.

Стана ясно, че получената в повече помощ се равнява на над 80 млн. лв. Проверени са 2500 поземлени имота в горски територии с обща площ над 110 000 дка, които са включени в общо 132 сделки за извършване на замяна. В 103 от тези сделки е установена неправомерно получена държавна помощ – те засягат 478 имота на обща площ над 22 000 дка. 

Земеделското министерство стартира процедурата по възстановяване на сумите. До края на деня на страницата на МЗХГ ще бъде качен списъкът на тези 103 бенефициенти.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че по времето на управлението на БСП и ДПС в това отношение е извършен погром. „Неслучайно ние не приемаме морални проповеди от тези две политически сили. И днес европейските институции и МЗХГ са стигнали до извода, до който българските граждани достигнаха още през 2009 г. – че се извършва далавера и че това, което се прави, е в разрез с всякаква етика и морал. За съжаление, тези две партии и до момента продължават да менторстват на морални теми и да се правят, че все едно са се родили вчера“, коментира Биков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама