Международен ден за борба с тютюнопушенето

07:10, 21 ное 19 / Общество 25 1397 Topnovini
снимка: ЕПА/БГНЕС

По традиция всеки трети четвъртък на месец ноември е Международен ден за борба с тютюнопушенето. Чрез него се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на своите близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Денят се провежда под мотото „Спри сега за по-добро здраве утре“.

Според данни от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“, 2017 г., разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35%) мъже, пушат ежедневно.

Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21%, след Хърватия), а при 15-годишните момичета 30% са редовни пушачи, което е най-високото равнище в ЕС.

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болестност и смъртност сред населението. Данните в България показват, че 13.5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаи възникват вследствие употребата на тютюневи изделия. Изчислено е, че в Европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!