Сръбската църква забрани откриването на дарен от България храм в Западните покрайнини

10:34, 19 ное 19 25 2093 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сръбската православна църква забрани откриването на дарената от България църква в Западните покрайнини. Църквата е дарение от Дирекцията по вероизповедания в България и трябваше да бъде монтирана на Архангеловден в сръбското село Ракита, съобщи БГНЕС.

"Тази църква не е получила благословията от съответния епископ", казват от Нишката епархия пред телевизия N1. Оттам изрично са подчертали, че "в този храм не може да има богослужения".

Миналата седмица инициаторът на дарението - Сашо Златанов от Българския културно-информационен център посочи, че е получил благословия от Епархията. "Ние получихме благословията от Нишката епархия и църквата може да бъде поставена. Това ще стане когато получим и камбанарията. Отецът от Погановския манастир вече освети храма", коментира Златанов.

Днес обаче от Нишката епархия твърдят, че "са разбрали за църквата от новините във вестниците и при тях не е пристигнала никаква молба". Според тях ставало въпрос "за изцяло частна инициатива, която е извън юрисдикцията на Епархията и тя не се намира върху църковен имот". В официалното съобщение от Нишката епархия подчертават, че "в църквата няма да има никакви богослужения и други църковни дейности".

Дарението предвиждаше православната църква да бъде инсталирана като преместваема монолитна конструкция върху частна земя, за да могат вярващите да посещават храма.

В Западните покрайнини живее голямо българско малцинство. Само преди месеци сръбските власти върнаха обратно дарение на Столична община за децата на 24 май, а на Деня на будителите отказаха и върнаха дарението за училищата. Преди по-малко от година те аресутваха и български лекари, които преглеждаха безплатно в Босилеград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама