Над 8 млн. лв. трябва да върнат Александър Манолев и още 29 собственици за къщите за гости

21:39, 18 ное 19 / Крими 25 2965 Topnovini
1

На 30 къщи за гости в Благоевградска област са наложени санкции в размер на 100% от европейската помощ, получена по Програмата за развитие на селските райони. Собствениците ще трябва да връщат над 8 300 000 лева, предаде БНР. 

Публикуваният на сайта на ДФ „Земеделие“ списък на къщите за гости, при които са открити нередности след извършената мащабна проверка през юни, показва, че от 158 бенефициента, които ще трябва да връщат 100% от европейското финансиране, 30 са на територията на Благоевградска област.

Размерът на получените средства е от 60 000 до 398 000 лева, а общата сума, която ще трябва да върнат, надхвърля 8 300 000 лева. Това са около 20% от общата сума, за която претендира от ДФ „Земеделие“.

Манолев е замесен в конфликт на интереси относно къщата за гости в Сандански, твърди КПКОНПИ

В списъка е и къщата за гости на бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, който чрез подставено лице си построи луксозна семейна вила с минерален басейн. По този случай прокуратурата вече внесе обвинителен акт в съда.

Половината от нередностите, констатирани при проверките, са открити на територията на община Гърмен, където са изградени и най-много къщи за гости - 35.

От ДФ „Земеделие“ уточниха, че в момента се открива процедура по издаването на актовете за публични държавни вземания, които ще бъдат връчени на собствениците на къщи за гости. 14-дневен е срокът, в който актовете могат да бъдат обжалвани по съдебен път.

По-рано днес стана ясно, че собственици на 5 къщи за гости и ваканционни комплекси в област Велико Търново трябва да върнат 100% от субсидията заради открити нарушения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани