Фонд „Земеделие“ изплати 10 млн. лв. на млади фермери

16:25, 18 ное 19 / Общество 25 1463 Шрифт:
Topnovini

Държавен фонд „Земеделие“ изплати близо 10 млн. лв. авансови плащания на 405 на млади фермери, които подписаха договорите си по подмярка 6.1., съобщиха от фонда. 

Те подадоха инвестиционните си предложения миналата година по време на втория прием по подмярката, който се осъществи през ИСУН. В края на лятото ДФЗ одобри за финансиране общо 880 предложения на начинаещи земеделски стопани, които попадаха в 100% бюджет на приема в размер на 22 млн. евро.

43 млн. лева са разпределени за подпомагане на младите фермери

След встъпването си в длъжност в края на юли тази година, изпълнителният директор на ДФЗ - Васил Грудев успя да организира за 20 дни преодоляване на забавянето по одобряването на проектите на младите фермери. За наваксване на изоставането беше ускорена и обработка на документите за извършване на първото авансово плащане. За целта беше облекчена административна тежест от представяне на хартиени досиета и документи. Административни проверки преди плащане в момента са правят служебно, на базата на осигурените достъпи до масивите на съответните ведомства, както и въз основа на въведения автоматизиран процес на изчисления. Така значително се съкрати нормативно определеният срок от два месеца за изплащане на финансовата помощ.

До две седмици се очаква разплащателната агенция да преведе първото плащане и по останалите сключени договори на младите фермери по подмярка 6.1.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама