Денят накратко - 18 ноември

19:00, 18 ное 19 25 2588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката ''Денят накратко''.

10 000 лв. глоба за бившия вътрешен министър Валентин Радев заради злоупотреба с лични данни; прокурори и следователи в защита на Иван Гешев; АЕЖ иска оставката на министър Владислав Горанов при условие ... и още:

***

Глобиха с 10 000 лв. бившия вътрешен министър заради теч на данни

Бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев е глобен от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) с 10 000 лв. за злоупотреба с личните данни на котдивоареца с финландско гражданство Абдулай Коне. Министърът е предоставил документи за самоличност, снимки и отпечатъци на Коне на властите в Того.

Човек със същото име е издирван от Того чрез Интерпол. Той беше арестуван преди 2 г. във Варна, където се отдал на почивка със семейството си. 

Коне пристига в България на 30 юни 2017 г. със съпругата и трите им деца за лятна почивка във Варна, при опит да си замине кодивоарецът бил арестуван на летището.

Чужденецът подава жалба до КЗДЛ срещу МВР през септември 2017 г. и обяснява, че няма нищо общо с издирваното лице, а властите в България вместо да изискат информация от Того, незаконосъобразно и необосновано са предоставили на третата страна всичките му лични данни.

***

Защо прокурори и следователи застанаха на страната на Гешев?

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България излязоха с официални позиции в подкрепа на назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Асоциацията на прокурорите публикува позиция, в която се заявява, че срещу избрания за главен прокурор Иван Гешев се води компроматна кампания и определят случилото се като ''недопустим уличен натиск срещу членовете на ВСС'':

Такова поведение има една единствена цел - избягването на реалния дебат относно законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата за избор на главен прокурор на Република България.

Те питат дали има лица, които се страхуват от това да имаме прокуратура, която да работи активно и при стриктно спазване на законите на Република България в сферата на борбата с престъпността и за защита правата и интересите на гражданите?

От Камарата на следователите в България също излязоха с ново писмо в подкрепа на бъдещия Обвинител №1. Според тях фокусът се изместил от „професионалните качества на Иван Гешев към политически дебат”:

Считаме, че езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетяват напрежение в съдебната система и са в очевидна вреда на институциите в държавата и на гражданското общество.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира нестихващите протести:

В България винаги има протести за нещо - това означава, че има гражданска позиция. Хората изразяват мнението си. Едни харесват процедурата, други не я харесват. Едни смятат, че са големи. Други смятат, че не са толкова големи, че има около 100 човека. Въпрос на гледна точка - всеки вижда, каквото иска.

Той смята, че проблемът идва от една политико-олигархична група, която се притеснява от закона

***

АЕЖ: Горанов да се извини или да си ходи

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява министър Владислав Горанов да се извини на журналистката от БСТВ Нора Стоичкова или да си подаде оставката. 

В петък Горанов се ядоса от въпрос, зададен от журналистите, по отношения на предложените нови правила за болничните и заяви първо, че той, а не журналистите определят по кои въпроси ще се говори, а след това заплаши журналистката, че “ще им спрат парите”.

От АЕЖ призовавават телевизия Bulgaria ON AIR да публикува в неговата цялост интервюто на Елена Кирова с Иван Портних. Изборите минаха, но обществото безспорно има интерес да научи защо тя е изгубила работата си. 

Според АЕЖ всички тези сюжети от последните дни говорят за политико-олигархичния модел, който сериозно застрашава свободата на словото в България

***

Мария Габриел е кандидат за нов висок пост

Мария Габриел е един от дванадесетте кандидати за поста зам.-председател на Европейската народна партия. Тя се ползва с голямо доверие сред европейските лидери и се очаква да стане една от десетте зам.-председатели.

Освен нея като еврокомисар се кандидатира за заместническия пост в партията и колегата й от Австрия Йоханес Хан. Очакванията са първи зам.-председател да е Дейвид Макалистър. Изборите за зам.-предедателите ще се проведат на 21 ноември в Загреб.

***

Перник, Ловеч и Плевен с воден режим

Въвеждат воден режим от този понеделник в Перник, който ще засегне 60 000 души. В миньорския град и в околните села, вода ще има само по 10 часа в денонощието заради пресъхването на язовир „Студена”. Вода ще има от 5 до 10 ч. сутринта и от 17 до 22 ч. вечер. Изчислено е, че при такъв график водата в язовира ще стигне за пет месеца.

Кметът на Перник Станислав Владимиров ще сезира прокуратурата заради водната криза, тъй като според него още от началото на 2019 г. е имало прогнози, че годината ще бъде сушава, но мерки така и не са били взети.

В Ловеч също въвеждат воден режим заради намалелия дебит на водоизточниците. От тази вечер водоподаването ще бъде спирано за времето от 23.00 ч. до 06.00 ч. Дебитът на водоснабдителна група „Черни Осъм“ отново е паднал до 300 литра в секунда, а за нормално водоподаване е необходим дебит около 400-450 л/сек.

Същата е ситуацията в Плевен и 10 села в региона - от полунощ до 5 часа, на места от 22 часа до 6 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама