Комисар Витянис Андрюкайтис пред ТОПНОВИНИ: Трябва да използваме антибиотици само при необходимост

14:10, 18 ное 19 25 3867 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Прочетете коментара на комисаря за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис и японския министър на здравеопазването, труда и социалните грижи Като Кацунобу пред ТОПНОВИНИ.

„Есента е сезонът на душата“, пише Вирджиния Улф. Била е права. Настъпването на есента е съпътствано от красивата промяна на цветовете, която ни предразполага към съзерцание и благоговение. Есента носи със себе си и други промени — уви, не чак толкова романтични. Бактериите и вирусите не само бързо се разпространяват, но са и силно заразни. 

„На кого му пука за някаква си настинка“, мислите си вие. „Такава малка гадинка не може да ни убие“. Замислете се обаче още веднъж, тъй като някои от тези „гадинки“ вече са станали суперсилни: във все по-голяма степен инструментите, с които разполагаме за борба с тях, а именно антибиотиците, стават излишни поради увеличаването на бактериите, резистентни към антимикробните средства — става въпрос за т.нар. „супербактерии“.

В световен мащаб всяка година 700 000 смъртни случая се дължат на инфекции в резултат на антимикробна резистентност — толкова, колкото в резултат на други инфекциозни заболявания, които смятаме за глобална заплаха. Често най-слабите са и най-уязвими: новородени, малки деца и възрастни хора. Ето защо в обществата, които се гордеят с грижата за най-уязвимите, като ЕС и Япония, не можем да се отнасяме пренебрежително към въпроса за антимикробната резистентност.  Борбата не само, че е повече от спешна, но е дори закъсняла. 

Трябва да изпълним ангажиментите, поети на срещата на министрите на здравеопазването на държавите от Г-20 в Окаяма. Знаем, че антимикробната резистентност е многоаспектен проблем. Той не може да бъде преодолян само с решения на здравните министри. Трябва да се предприемат действия чрез така наречения подход „Едно здраве“, т.е. в областта на здравето на хората и животните, както и в областта на околната среда.

В Япония през 2016 г. бе даден старт на национален план за действие, като неговият многосекторен подход започва да дава положителни резултати. Япония успешно намали употребата на антимикробни средства при опазването на здравето на хората с около 11 % през 2018 г. в сравнение с 2013 г. благодарение на различни инициативи, включително публикуване на насоки за разумна употреба и насърчаване на педиатрите да се въздържат от ненужно изписване на антимикробни средства. Освен това в няколко азиатски държави беше въведена система за наблюдение, която има за цел да допринесе за ранното откриване на вътреболнични инфекции с антимикробна резистентност.

На равнище ЕС с плана за действие „Едно здраве“ срещу антимикробната резистентност, който вече дава резултати, се предоставя рамка за действие за намаляване на появата и разпространението на антимикробната резистентност. Освен това новото законодателство на ЕС относно ветеринарномедицинските продукти и медикаментозните фуражи предлага по-строги мерки за борба с антимикробната резистентност. Също така насоките на ЕС, приети през 2017 г., гарантират разумна употреба на антимикробни средства в хуманната медицина, подобно на приетите през 2015 г. за ветеринарна медицина.

Едно от основните правила за борба с антимикробната резистентност е просто: трябва да използваме антибиотици само при необходимост. Могат да помогнат ваксините, подобрената диагностика или алтернативните терапии. Когато се ваксинираме, намаляват шансовете за инфекции и за прибягване до антибиотици. Днес ние обединяваме силите си, тъй като антимикробната резистентност е проблем на световно равнище. За микробите няма граници и не се изискват визи. Стремим се да укрепим международните рамки за сътрудничество. Последиците от бездействието спрямо антимикробната резистентност биха могли да бъдат опустошителни: 10 милиона смъртни случая на година и 100 трилиона евро загуба за световната икономика до 2050 г. Ето защо насърчаването на глобални партньорства, като например партньорството между Япония и ЕС, ще придобива все по-голямо значение за по-доброто бъдеще.

С отбелязването Световната седмица на осведомеността относно антибиотиците за 2019 г. ЕС и Япония потвърждават отново ангажимента си да направят всичко възможно за премахване на антимикробната резистентност и да дадат възможност на бъдещите поколения да се предпазят от нелечими инфекции, дължащи се на полирезистентни бактерии.

 

Още по темата:

Парламентът ще бъде домакин на кръгла маса на тема „Антибиотиците: Използвайте отговорно“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама