Мобилните оператори ще получат честоти за изграждане на 5G мрежа до средата на 2020 г.

12:03, 18 ное 19 / Икономика 25 1320 Topnovini
1

Мобилните оператори ще получат честотен ресурс, на който да започнат да изграждат мобилните мрежи от пето поколение до средата на 2020 година, каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров в интервю за вестник "24 часа".

Това обаче не означава, че още догодина на територията на цялата страна ще има 5G покритие. Димитров прогнозира, че вероятно ще се изградят мрежи основно в големите градове.

Желязков: 5G услугите са в основата на „умните“ градове

КРС е предложила на Министерския съвет да се оптимизират таксите за радиочестотния спектър, като по думите на Димитров това е решаващ фактор за навлизането на 5G технологията у нас. Според него държавата трябва да създаде подходяща среда и условия за внедряване на мрежи с много голям капацитет като 5G и разгръщане на инвестиции в нови технологии.

Как на практика ще бъдат разпределени честотите, зависи от интереса и инвестиционните намерения на мобилните оператори. "В случай че наличният свободен радиочестотен спектър е достатъчен за ползване от всички, заявили интерес за получаване на честоти, комисията издава разрешение. В случай че свободният ресурс не е достатъчен, комисията ще обяви тръжна процедура", обяснява Димитров.

Във връзка с жалбите до КРС, председателят на Комисията обясни, че най-често те са свързани с тарифи и сметки, прекратяване на договори, пограничен роуминг и услугата пренос на данни в роуминг извън ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани