Без нито един опозиционен депутат в новия парламент на Беларус

10:30, 18 ное 19 / Свят 25 2117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В парламента на Беларус не беше избран нито един кандидат от опозицията, сочат официалните резултати от изборите. Всички 110 депутати в новия парламент ще представляват партии, лоялни към управляващия страната от близо четвърт век десетилетия Александър Лукашенко, съобщи БГНЕС.

Опозицията загуби единствените си две места в Камарата на представителите, долната камара на парламента.

Критиците вече определиха гласуването в неделя като измама и заявиха, че е изпълнено с нарушения, въпреки последните усилия на Лукашенко да се свърже със Запада.

65-годишният Лукашенко, който е наричан "последния диктатор на Европа", управлява бившата съветска държава от 1994 г. и „побеждава“ непрекъснато на избори, които международните наблюдатели считат за несправедливи.

Предвидено е следващата година страната да проведе президентски избори и когато гласува в неделя Лукашенко потвърди, че отново ще бъде кандидат. Той каза, че разбира, че западните страни ще наблюдават парламентарния вот, но че последната дума ще имат белорусите.

Критично настроените към Лукашенко бяха изправени пред малък избор на урната, като основните опозиционни лидери и единствените двама депутати от опозицията бяха лишени от позиция.

Кампания за наблюдение на избори, организирана от опозиционните партии, отчете многократни нарушения в деня на гласуване, включително длъжностни лица, надуващи броя на избирателите. Правозащитници, наблюдаващи гласуването, се оплакваха, че наблюдатели били изхвърлени, било им забранено да правят снимки.

Според властите над 35% от 6,8 милиона електорат са гласували преди деня на гласуване. Официалните резултати показват, че избирателната активност достигна 77 процента.

През последните месеци Лукашенко прави нови опити да се свърже със западните страни, които критикуваха неговите практики по отношение правата на човека и демокрацията. Той направи рядко извършвано от него посещение в Западна Европа този месец, като се срещна с австрийските лидери във Виена и заяви, че иска Европейският съюз да бъде "важен политически и бизнес партньор" за неговата страна.

Лукашенко също така беше домакин на тогавашния съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън за редки разговори в Минск през август, като заяви, че "нова глава" се отваря във връзките с Вашингтон.

Лукашенко търси противотежест в отношенията с гигантския си съсед Русия, която има желание Беларус да остане в сферата на влиянието на Москва. Страните сформираха номинален "съюз" с тясно търговско и военно сътрудничество, но Лукашенко се противопостави на откровеното обединение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама