Анкара очаква „Турски поток“ да бъде завършен до края на годината

09:37, 18 ное 19 / Икономика 25 1195 Topnovini
1

Работата по двете тръби на „Турски поток“ ще бъде завършена до края на годината, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез.

"Ако всичко върви добре, ние ще завършим проекта до края на годината", каза той пред репортери след срещата си с техническия екип на строителната площадка на проекта „Турски поток“ в Кърклалери, Северозападна Турция, предаде БГНЕС.

„Турски поток“ ще има капацитет да транзитира 31,5 милиарда кубически метра газ всяка година, което е равно на потреблението на енергия на 15 милиона домове в Турция.

Унгария очаква газ от „Турски поток” до края на 2021 г.

Проектът се състои от две линии през Черно море, първата от които ще обслужва Турция с капацитет 15,75 млрд. куб. м, а втората линия ще обслужва Европа. Всеки тръбопровод е с дължина 930 километра и е положен на дълбочина, достигаща 2 200 метра.

И двете линии на „Турски поток“ ще излязат на брега при приемащия терминал в Киикьой на черноморския бряг на Турция, отбеляза министърът.

Путин: Турски поток през България и Сърбия ще е готов през 2020 г.

"Свързваме „Турски поток 1“ с главната национална газоразпределителна мрежа на Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), турската държавна компания за търговия с нефт и газ. Втората линия ще бъде прехвърлена в Европа при Малкочлар на българската граница, на разстояние 142 километра “, обясни министърът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани