ЕС разработва платежни системи, които да заменят американските Visa и Mastercard

08:53, 18 ное 19 25 2485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двадесет европейски банки, включително повечето френски и германската Deutsche Bank, започнаха разработването на единна платежна система, която ще замени американските Visa и Mastercard, съобщи БГНЕС.

Проектът наречен PEPSI (Pan-European Payment System Initiative, Паневропейска инициатива за платежни системи) е предназначен да замени Visa и Mastercard в Стария свят. Американските платежни системи ще загубят информация за какво и какви суми харчат гражданите на ЕС и това ще отслаби възможностите за американските компании да се разширят на европейския пазар.

Формално Европейският съюз провежда независима финансова и икономическа политика, но всъщност много в Брюксел се определя от настроението на Капитолийския хълм. Същата е ситуацията и с други държави, които плащат външнотърговски договори в долари.

За първи път европейците изпитаха трудности в това отношение в средата на 2018 г., когато Вашингтон се оттегли от ядрена сделка с Техеран, обещавайки санкции на всички купувачи на ирански петрол. Европейският съюз беше изправен пред избор: да попадне под американските ограничения или да откаже да внася 500 хиляди барела гориво на ден.

Ситуацията се усложняваше от факта, че плащанията за суровини се извършват чрез междубанковата платежна система SWIFT, контролирана от САЩ. Вашингтон би могъл да блокира достъпа до нея, което в настоящата ситуация е равносилно на спиране на бизнеса. Осъзнавайки, че Вашингтон ще продължи да изнудва Брюксел, като изключва SWIFT по някаква причина - дори в рамките на търговската война, поне за закупуването на руски втечнен природен газ (ВПГ), европейските финансисти обявиха създаването на собствена междубанкова платежна система - INSTEX.

Така Европа последва примера на Русия и Китай, които вече имат SPFS и CIPS. Освен това в близко бъдеще и двете платформи ще се обединят, а по-късно към тях ще бъде свързана и индийската платежна система, която се разработва.

Русия, Китай и Индия се съгласиха за това на срещата на върха на БРИКС, проведена тази седмица в Бразилия. Предполага се, че съвместната система ще работи по модела на „шлюз”, когато съобщенията за плащане се кодират в съответствие с финансовата система на всяка страна. В допълнение към независимостта от агресивните американски финансови политики, този подход допринася и за дедоларизация на търговията: има големи възможности за плащане на стоки в национални валути.

Друг възможен инструмент за изваждане на европейския финансов пазар от контрола на САЩ са цифровите пари. В началото на ноември Германската федерална банкова асоциация, която включва наред с други Deutsche Bank, Credit Suisse и Commerzbank, предложи да се създаде цифров аналог на еврото и да се интегрира в общоевропейска платежна система. В същото време германците не крият срещу кого е насочена инициативата им.

"Това е единственият начин да се издържи на конкурентния натиск от страна на Съединените щати", заявиха в асоциацията и нарекоха дигиталната валута Libra (Везни), която Facebook се опитва да стартира, "потенциална причина за икономически и политически конфликти."

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама