Минути за класика: Нищо не е по-червено от скандалите в БСП (Обновена)

19:00, 17 ное 19 / Политика 25 3505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният съвет на БСП се събра на пленум, за да обсъди резултатите от местните избори и по традиция да предложи алтернативен бюджет.

“Направихме хубава, над 7-часова дискусия с различни мнения. Националният съвет на БСП прие доклада на  ИБ за резултатите от изборите. Приехме решение структурите ни по места да започнат анализа на своя резултат, да стартираме отчетно-изборната кампания от 1 декември, която да приключи през май догодина с Конгрес.  През април, преди Конгреса да имаме пряк избор на председател". Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Злобата и омразата ще ни погубят", с тези думи се обърна Калоян Паргов, лидер на софийската организация на БСП, към съпартийците си. "Ако този процес се задълбочи, ще убие една 128-годишна партия, рецептата за отблъскване на общата опасност е съгласието", каза още той по време на пленума.

"От нас струи злоба и омраза и това много ме притеснява, каза той. - Омраза и злоба по хоризонтала, по вертикала, отляво, отдясно, отгоре, отдолу. Злоба и омраза навсякъде. Ние си говорим с омраза един към друг. Това е огромният проблем! Не е проблем, че има критика на критичната критичност. Подходът, онова, което показваме в комуникацията помежду си като другари, е проблем. И на това се основава бъдещето ни. Онова, което ни предстои в следващите години. Не говоря за идните 6 месеца, защото моят хоризонт не е цикълът отчет и избори. Трябва да мислим в малко по-далечна перспектива".

По-рано през седмицата над 50 видни социалисти разпространиха писмо с критичен анализ на партията и резултатите от местните избори, в което поискаха оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова.

От пресцентъра на "Позитано" 20 уточниха, че членове на левицата са сигнализирали в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства. Дори разбрали за текста и за присъствието им в списъка от имена от медиите. Сочен за автор на писмото е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет. Причината: провал на местния вот, след който БСП отсъствала от управлението на общините в половин България.

Калоян Паргов: Резултатът на БСП в София уплаши много хора

Преди събранието Янаки Стоилов коментира, че проблемите в БСП се натрупват от много години и остават нерешени. Той предрече, че пленумът ще мине напрегнато, "За мен е важно да се направи точна преценка на резултатите от изборите, по възможност с по-малко предубеденост и противопоставяне, което може да бъде конструктивно''.

Георги Гергов заяви, че сега не е моментът да се занимават с оставки и подчерта, че той не е искал такава и във внесената по-рано през тази седмица декларация той не се е подписвал под исканията за оставки.

Димитър Дъбов коментира, че партията не е успяла да изпълни целта си да удвои числеността на общинските си съветници и кметовете на общините. „Даването на добра оценка, след проведените избори е нелогично, защото подобни резултати няма”, коментира той.

Не на това мнение е Георги Гьоков. Според него искането за оставки на председателя на щаба и председателя на партията не е на дневен ред, защото отговорността за изборните резултати е на организациите по места.

Положителна оценка бе дадена и от председателят на Националния предизборен щаб, Кирил Добрев, в чийто доклад се посочва, че за първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен.

В своя доклад Добрев посочи още, че през последните 3 години се забелязва положителна тенденция, която касае младите хора и желанието им да се идентифицират с левицата.

На разделение станахме свидетели не само в първите редици на партията майка, но и между нея и поддръжниците й. Членове на БСП от Варна и Сандански протестираха пред централата по време на пленума.

„Искаме оставките на Корнелия Нинова и Кирил Добрев заради случилото се”, обясни Лъчезар Владимиров, който е член на партийната организация в Сандански.

Депутатът Борис Гуцанов потвърди, че Варна иска също оставките на Нинова и Добрев. „Искането за тези оставки е заради бруталното погазване на Устава. Цялостното представяне на БСП на тези избори дава предпоставки за една промяна в ръководството на партията”, заяви той.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама