Изграждат нова система за събиране на опасни отпадъци от домакинствата до края на годината

16:25, 16 ное 19 / Общество 25 2060 Шрифт:
Topnovini

Система, по която ще бъдат събирани и съхранявани опасни битови отпадъци от домакинствата, се очаква да бъде изградена до края на годината. Новата услуга ще обхване над 150 населени места, съобщи БНР. 

В общините Шумен, Разград, Левски, Съединение и Созопол се изграждат стационарни площадки за събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци. Живачни термометри, лекарства и препарати с изтекъл срок, бои и лакове, както и батерии и акумулатори ще могат да се предават безплатно.

Община Благоевград с кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата

Ще бъдат осигурени и мобилни събирателни пунктове, обясни Виктория Белоконска от предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. "Бусовете се движат по график в общо 17 общини, които са съседни на общините, на чиято територия са изградени стационарните площадки".

За първи път на територията на всички общини в страната се провежда едновременно цялостно изследване на генерираните битови отпадъци. До края на годината ще са известни техните количества и морфологичен състав.

Засилват контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци

Проектът се осъществява в рамките на българо-швейцарската програма за сътрудничество и е с бюджет от близо 15 милиона лева, от които 85% са швейцарски принос, а останалите - национално съфинансиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама