Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

09:13, 16 ное 19 25 5066 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Тъй като в публичното пространство започнаха да се спрягат някакви коксаки вируси и други неща, бях принуден да направя изявление, че в Националната референтна лаборатория, беше получен от „Пирогов” материал на това 3-годишно дете и се доказаха риновируси. Не твърдим, че това е причината за смъртта, възможен е сепсис, възможни са други неща”. Това обясни в предаването „Събуди се” по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Проверка в 3 болници заради починало дете

Каква е причината за смъртта на детето ще бъде изяснено от проверката.

Според родителите детето е имало остра вирусна инфекция, впоследствие и сепсис. По думите им чакането за прием в болница с часове се оказало фатално.

„Първият проблем възниква още сутринта при първото посещение в педиатрията. За мен е много важно да се изясни причината защо детето дори не е прегледано”, коментира в „Тази събота” по bTV адвокат Христина Николова.

Според нея се касае за бездействие на медицинския екип, както и за организационен проблем – не е имало свободен лекар, който да прегледа детето.

„Второто посещение в болница „Лозенец” ме изумява. Там детето е прегледано от специалист и е върнато вкъщи”, допълни Николова.

По думите й е важно на проверката да присъства един от двамата родители, за да може да няма нищо потулено и да се установи истината.

Проф. Кантарджиев коментира и грипните вируси.

„Вчера най-накрая пристигна грипната ваксина. Аплодирам тази програма, защото това е първа стъпка на здравното министерство и НЗОК да направят някаква профилактика на грипните заболявания при възрастните”, заяви проф. Кантарджиев. Той поясни, че ваксината ще бъде разпределена в страната след понеделник, 18 ноември.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама