Кметът на Перник с трети вариант за воден режим и горещ телефон

15:49, 15 ное 19 / Общество 25 1251 Topnovini
1

Кметът на Перник Станислав Владимиров е готов със становище, в което предлага нов (трети) вариант за воден режим в града. Това обяви самият той по време на пресконференция, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Новият вариант предвижда перничани да имат вода от 05.00 до 10.00 ч. сутрин и от 17.00 до 22.00 часа вечер.

По думите му становището е съобразено с РЗИ, училищата, редица учреждения и ведомства и с предложенията на множество перничани. То е съобразено със становището на МОСВ оттокът от яз. „Студена“ да не надвишава 1 млн. куб. м месечно.

„Това е удобният режим, съобразен с разхода, в който трябва да се вмъкнем. Не съм сигурен, че това е удобният режим на ВиК дружеството – от тях ще се изисква по-голяма ангажираност и повече аварийни екипи. Днес отворихме горещ телефон в Община Перник, получихме вече множество сигнали, повечето от които са за аварии – всички са изпратени към ВиК дружеството“, коментира кметът.

Абонатите на ВиК дружеството са 92 324, а обемът на яз. „Студена“ – 5 038 000 куб. м. Днес разходът е бил 814 л./сек, а притокът - 35 л/сек. Според разчетите с този вариант на режим водата ще стигне за 5 месеца, в случай че зимата бъде суха.

Нямаме време за губене. Не мога да разбера поведението на ръководството на ВиК-Перник. Трудно ми е за обяснение. Изцяло тяхна е отговорността, че ние пропуснахме и подценихме ситуацията – можеше с по-безболезнени мерки да избегнем тази тежка катастрофа, пред която сме изправени в момента“, заяви кметът.

По думите му всички сигнали са били за суха година, но и не за най-сухата за последните 20 години, както се представя от ВиК дружеството. В началото на годината  са били първите индикации, че годината ще е суха, а нивото на язовира е бил сравнително ниско, но до миналия месец градът е бил на постоянен отток от 2,3 млн. куб. м, а притокът е бил далеч по-малко.

Перничани готвят протест заради кризата с водата

Въпреки тези червени лампи, които са светнали и целият риск пред Перник, не са предприети никакви действия. Това бездействие продължава и последните няколко дни, когато трябва да действаме изключително експедитивно, посочи още кметът.

С всички средства ще търся виновните за създалата се ситуация. Не може да има постоянно колективна безотговорност за всички критични ситуации, пред които сме изправени“, категоричен бе Владимиров.

Той добави, че в понеделник се очаква резултат от пробата от яз. „Диканя“ и ако тя позволява той ще бъде резервен вариант не само сега, но и в бъдеще. От Министерски съвет и премиера пък е получил уверението, че се работи и по варианта за прехвърляне на вода от Владайския канал.

Заради водната криза: Обмислят да свържат два язовира в Пернишко

Владимиров очаква в рамките на работния ден отговор от ръководството на ВиК-Перник, от регионалния министър Петя Аврамова и от председателя на Общинския съвет, за да може да пристъпи към обявяване на  воден режим. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани