Кирил Ананиев: Ще продължим с белодробните трансплантации у нас

16:10, 15 ное 19 / Политика 25 1497 Шрифт:
Topnovini

''При донорска ситуация и съвместимост с пациент от листата на чакащите, ще продължим, съвместно с екипа на УБ “Лозенец” и специалистите от болницата в Хановер, с белодробните трансплантации'', това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна.

''Успоредно с това продължаваме работата по изграждане на капацитет чрез обучението на наши специалисти за извършване на белодробна трансплантация'', каза още той. 

Извършиха първата белодробна трансплантация в България

Ананиев посочи, че заедно с двама представители на пациентски организации, е посетил пациента на УБ „Лозенец“, на когото беше присаден бял дроб. ''Пациентът се чувства добре, движи се самостоятелно, и по отношение на него се провежда рехабилитационна програма'', коментира здравният министър.

Ананиев: Осигурени са 5 млн. лв. за обновяване на хемодиализните отделения

МЗ обръща внимание, че министерството и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ продължават своята работа, насочена към обучения на български специалисти, изграждане на двустранни отношения със страни с развити трансплантационни програми и реализиране на национални мерки за изграждане на съвременна система по донорство и трансплантация, която да предостави на всеки нуждаещ се български гражданин равни и адекватни възможности за трансплантация.

От МЗ припомнят, че в началото на 2019 г. България поднови сътрудничеството си с отделението по гръдна хирургия към Многопрофилна болница – Виена.

Проверка в 3 болници заради починало дете

В резултат на постигнатите договорености с австрийската болница са планирани обучения по белодробна трансплантация на български специалисти, които ще започнат в началото на 2020 г.

Приет е и подробен график за осъществяване на обучителната програма. Предвижда се екипите, подготвени по нея, да започнат работа по трансплантации и следтрансплантационно наблюдение на пациентите в края на 2020 г. или началото на 2021 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама