Паргов: Поставихме добро начало за обмяна на опит в здравеопазването между София и Фудзиен

15:50, 13 ное 19 / Политика 25 1861 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Мисля, че поставихме много добро начало за обмяна на опит между София и китайската провинция Фудзиен в сферата на здравеопазването.'' Това коментира лидерът на БСП в столицата Калоян Паргов след проведените срещи днес, които с председателя на РС на БСП - Искър Борис Цветков организираха между 6-членна китайска делегация от провинция Фудзиен и ръководствата на две софийски болници, съобщиха от БСП - София.

Представителите на милиардната азиатска държава пристигнаха в София по покана на Калоян Паргов и Борис Цветков и също по тяхна инициатива бяха организирани срещи с проф. д-р Цветомир Димитров и ръководството на Университетска първа многопрофилна болница за активно лечение "Св. Йоан Кръстител", както и с директора на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" проф. д-р Бойко Коруков и негови колеги.

"Запознахме нашите китайски гости с два типа болници - едната - Първа градска е общинска, а другата - ИСУЛ е държавна университетска'', обясни Калоян Паргов.

''Показахме им нашата система на здравеопазване. Целта на посещението на делегацията от китайската провинция Фудзиен е да омбени опит и практики за начина на функциониране на здравните заведения. Те се поинтересуваха от медицинското образование и от начина, по който завършилите студенти успяват да се реализират професионално в здравните заведения в страната. Освен това коментирахме и общи проблеми. Оказа се, че както в България, така и в Китай има недостиг на финансиране на здравните заведения. У нас конкуренцията между частните и публичните болници е много голяма и това създава проблеми от гледна точка на качеството на предлаганите услуги в общинските здравни заведения и липсата на дофинансиране."

Калоян Паргов: Резултатът на БСП в София уплаши много хора

Според Калоян Паргов, направените срещи са добро начало за обмяна на опит. Лидерът на БСП - София изрази увереност, че ще последва връщане на визитата от страна на българска делегация, съставена от медицински специалисти, в китайската провинция Фудзиен. "Посещенията за обмяна на опит между различните държави са добра практика'', коментира той и добави, че модерното здравеопазване изисква глобален подход и познаване на добрите практики на различните континенти".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама