Хората трябва да посещават повече парковете, за да се възстановят от стреса

19:40, 13 ное 19 25 2086 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посещенията в националните паркове по света могат да доведат до подобряване на психичното здраве, оценено на около 6 трилиона щатски долара (5,4 трилиона евро), според екип от еколози, психолози и икономисти от Университета в Грифит, Австралия, предаде БГНЕС. Изследването е публикувано в Nature Communications.

Хората вече посещават паркове, за да се възстановят от стреса“, казва водещият автор Ралф Бъкли в съобщение за пресата. „От гледна точка на здравеопазването, това е финансирана от пациента терапия. Но стойността на такава превантивна терапия никога не е била количествено определена в глобален мащаб", отбеляза той.

Чрез три пилотни проучвания, включващи почти 20 000 души - въз основа на представителна извадка от австралийци и интервюта в националните паркове Ламингтън и Спрингбрук, изследователите измерват влиянието на посещенията в парка върху качеството на живот. Използвайки добре установени икономически модели, те преценяват как тези ползи ще се превърнат в икономии за здравеопазването в Австралия, а след това и в световен мащаб.

Установяват, че без паркове на открито, разходите за лошо психично здраве могат да струват само на Австралия допълнителни 145 милиарда долара годишно.

Спестяванията включват не само разходите за лечения и грижи за психичното здраве, но също така и свързаните с тях разходи поради отсъствия или лоша продуктивност и антисоциално поведение, като вандализъм и домашно насилие.

Авторите предполагат, че откритията могат да се използват и като аргумент за инвестиране на повече средства в градските паркове. "Хората и политиците обръщат повече внимание на здравето и околната среда, защото това ги засяга лично", казва Бъркли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама