Проф. Владимир Чуков пред ТОПНОВИНИ: Събитията в Близкия изток са поредната кулминация

17:00, 12 ное 19 25 5253 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Израел изнесе въздушни нападения в Ивицата Газа и ликвидира високопоставен палестински екстремист. В отговор палестински радикали изстреляха най-малко 50 ракети по Израел.

Екипът на ТОПНОВИНИ потърси за коментар по темата проф. Владимир Чуков:

Това ли е най-голямото изостряне на отношенията между Израел и Палестина?

Ако погледнете 10 години назад, напрежението между двете страни е циклично. През последните 2 години имат една спирала, която стига някаква кулминация. Това, което наблюдвахме вчера и днес с ликвидирането на лидера на ''Ислямски джихад'' в Газа, също така и нападението на израелската авиация в околностите на Дамаск, говори, че това е поредната мини кулминация на отношенията Израел-Палестина, като пионер е движението ''Хамас''. За някаква непонятна ситуация не можем да говорим, това е по-скоро естественото състояние на нещата, като вчера и днес имаме поредна кулминация.

Кой има интерес от военен конфликт в Газа? Нов сблъсък няма ли да е фатален за хората?

Състоянието, което ние наблюдаваме през послените два дни, не е нещо ново. Това е една перманентна война, в която действат постоянни фактори, които обуславят подобен тип ескалация на напрежението.

Международната общност ще открие ли правилната формула за траен мир в Израело-Палестинския конфликт?

На този етап не се вижда някаква алтернатива, която да удовлетвори всички играчи в региона. Все още в обозримо бъдеще на хоризонта не се задава възможност, която да успокои и стабилизира обстановката в Близкия изток. Това не е нищо ново на хоризонта.

Ще разтърси ли ционисткия обект отмъщението на екстремистката групировка?

С днешна дата никой не е видял как това ще бъде изпълнено. Границите между двете държави бяха една задънена улица в преговорите, които до съвсем скоро се водеха между палестинската и израелската страна. Има няколко проблема, за които не бяха намерени решения – обезщетенията на бежанците, границите, статута на Йерусалим, водите, съдбата на палестинската армия. Трайният мир също е един от проблемите, който не откри своето решение. Става въпрос за сблъсък на две концепции, в които, за съжаление, двата типа държавности са взаимоизключени и границите са само един от елементите, а що се отнася за завръщането на палестинците от 1948 г. в техните домове и територии е просто една хипотеза. Това е тема, която може да бъде обект на изследване от учени.

Ако израелци се завърнат в земите, от които избягаха по време на войната при създаването на Израел през 1948 г., това ще означава ли край на една държава?

Радикализмът е основният параметър и основната причина, поради която не може да бъде разрешен този многоаспектен конфликт. Радикалните сили и от двете страни много често надделяват. Бих казал, че понятието разтърсване е много конфигуративно.

 

Още по темата:

МВнР: Не пътувайте до Израел

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама