Какво ни обещаха новите общински съветници?

12:49, 12 ное 19 / Общество 25 1284 Даяна Дюлгерова
1
2
3
4
5
6

Проведе се първото заседание на Столичния общински съвет. То бе ръководено от най-възрастния съветник – Грети Стефанова от „Демократична България“. В първия си работен ден общинските съветници обявиха приоритетите си в новия мандат.

Съветниците в СОС са 61, като най-голяма е групата на ГЕРБ/СДС - 27. БСП е с 15 представители, обединение "Демократична България" - с 12, ВМРО-БНД - с 4, "Атака" - с 2, и 1 независим – Борис Бонев от "Спаси София". За да се сформира политическа група, тя трябва да наброява най-малко 5 души.

От ГЕРБ/СДС заявиха, че гражданите са най-ценният ресурс. Поуките от изборите за тях са ясни – хората са интелигентни, прагматични и нямат време за експерименти. ГЕРБ и СДС като група са наясно, че носят най-голямата отговорност. Те очакват активното участие на опозицията в този мандат. „Истинската работа е тук и нека градът ни да не се превръща в предварителна сцена на парламентарни избори. Полето на работа на общината е различно от това на държавата“, заяви Малина Едрева.  

БСП заръча на кметa Йорданка Фандъкова да започне веднага да изпълнява предизборните си обещания и да решава проблемите сега. Според тях БСП ще бъде единствената опозиция – предлагаща решения на база предизборната им платформа. Калоян Паргов заяви, че ключовата тема на новия общински съвет трябва да бъде презастрояването. Те изразиха разочарование, че днес не е бил представен новият екип на кмета, за който се говори от началото на кампанията.  

От „Демократична България“ също заявиха, че столицата има нужда от промяна. Според тях градът не заслужава опасен въздух, недостъпна среда и ремонти на ремонтите. Те ще се стремят да наложат модернизацията, която подобрява качеството на живот. Десните застават зад идеите на прозрачен общински съвет, ефективна и удобна администрация, финансова децентрализация и участие на гражданите в управлението.

От ВМРО ще работят за повече сигурност, а това ще стане чрез подобряване на видеонаблюдението. Приоритет за общинските съветници са още: общественият транспорт, газификацията, електрификацията, благоустройството на кварталите. За тях ключова тема остава развитието на северните райони и обособяване на две икономически зони – Кремиковци и Доброславци.

От „Атака“ смятат, че трябва да се обърне внимание на ремонтите и строителството. Волен Сидеров обяви, че ще работи за това всичко да бъде осветено. Той се надява новият общински съвет да има смелост и да сложи край на непрозрачността. Сидеров каза още, че има доста полезни предложения и се надява да има отвореност и възможност те да се чуят. Общинският съветник от „Атака“ изрази надежда Фандъкова да си изпълни обещанието и да „отваря вратата си“ за идеи и решения.

Фандъкова: Бъдещето на София е по-важно от политическия рейтинг

Независимият кандидат Борис Бонев е сам в зала, но заедно с екипа му изцяло ще работят за благото на София. Според него гражданите са се уморили от политическо говорене. Борис Бонев  обобщи насоките на работа в три области: "Първо, трябва прозрачност при вземане на решения на кмета и общинската администрация. Второ, експертност – софиянци очакват бързо решение на проблемите, а не както досега „проба-грешка“. И третото направление е активно участие на гражданите в управлението".

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани