БСП иска временна комисия да нищи Изборния кодекс

13:00, 12 ное 19 / Политика 25 2087 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Временна анкетна комисия в парламента да нищи проблемите в изборния процес и депутатите да излязат с общи законови промени в Изборния кодекс. Около това се обединиха представители от БСП, ДПС, "Воля" и "Обединени патриоти" след срещата, инициирана от БСП за подобряване на изборното законодателство, съобщи DarikNews.bg. На дебата не присъстваха депутати от ГЕРБ

„И в тези избори имаше редица проблеми, които по мнението на различните политически сили изкривяват вота и не отразяват обективното гласуване на хората. Затова поканихме различните парламентарни групи, за да обсъдим промените в изборното законодателство и да гарантираме честността и прозрачността на изборите. Изразяваме общо съжаление, че колегите от ГЕРБ не се отзоваха. Оставаме отворени и ги каним да се присъединят към тези разговори”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание
след организираната от БСП консултация с парламентарно представените партии. Тя
обясни, че по време на срещата всяка от парламентарните групи е изложила своите
конкретни предложения за подобряване на изборното законодателство.

Въпреки това соцлидерката Корнелия Нинова подчерта, че ще търси и тяхната подкрепа за създаването на анкетната комисия, която да започне работата по поправките в Изборния кодекс.

Тя уточни и че не са обсъждани в конкретика текстове, но парламентарните групи са се обединили около създаването на временната комисия, тъй като са се съгласили, че има проблеми в изборния процес.

"Всяка парламентарна група направи своята оценка, направи конкретни предложения и излизаме с общото предложение - заедно, на паритетен принцип, да излъчим свои представители и да предложим в залата да се създаде временна комисия и да има експертно обсъждане. Тази комисия ще направи предложения за решенвия, които да влязат в залата като общи предложения за промени в Изборния кодекс. Обединихме се, че не бива да се променя сега действащата норма за 100% машинно гласуване, да търсим вариант за машинно преброяване и начини за изчиставне на списъците. Ще предложим и на ГЕРБ заедно в една комисия да решаваме проблемите", добави Корнелия Нинова.

Йордан Цонев от ДПС също подчерта, че не са били обсъждани конкретни предложения, а само начинът, по който да тръгнат промените.

"Всяка група изтъкна своето виждане и се обединихме, че има два механизма - през постоянната правна комисия или да създадем нарочна комисия, каквато имаше при създаването на този Кодекс. Но не сме се обединявали около нищо, освен около това да тръгнем по пътя за решаването на въпросите", уточни той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама