Доналд Тръмп ще публикува разговора си със Зеленски

10:43, 12 ное 19 / Свят 25 1866 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в Twitter, че тази седмица ще публикува стенограма на своя "първи, а значи и най-важен" разговор през април по телефона с украинския президент Володимир Зеленски.

Именно разговорите му с украинския лидер са в основата на процедурата за импийчмънт срещу американския държавен глава, която в момента е в ход в Камарата на представителите.

"За да продължа да бъда най-прозрачния президент в историята, тази седмица аз ще публикувам (тази) стенограма", писа Тръмп, цитиран от ТАСС и БТА. Става дума за техния телефонен разговор през април, когато Тръмп поздрави Зеленски за победата на президентските избори.

"Аз съм уверен, че ще намерите (този разговор) за вълнуващ", казва Тръмп.

По-рано Белият дом обнародва стенограма от юлския разговор между двамата президенти, в който министерството на правосъдието на САЩ не намери нарушения на националното законодателство, както и основания за по-нататъшно разследване.

Демократите в Камарата от своя страна публикуваха стенограма от показанията, дадени на 23 октомври от високопоставена служителка на Пентагона по време на слушанията пред комисиите, водещи разследването за импийчмънт на президента.

Заместник-помощничката на министъра на отбраната по въпросите за Русия, Украйна и Евразия Лора Купър казала на закритото заседание на три ключови комисии на Камарата, че Белият дом и Държавният департамент така и не обяснили на военното министерство на САЩ своето решение да замразят военната помощ за Украйна, като се мотивирали само с "опасения, свързани с корупцията" в тази страна.

Заради липсата на такива разяснения за замразяване на помощта, посочила Купър, на равнище заместник-шефове на американските министерства "започнаха да се изказват опасения дали това съответства на законните положения". Украйна, според нея, е изпълнила всички изисквания за получаване на американската помощ. Освен това всички служители на администрацията, отговарящи по въпросите на националната сигурност, били единодушни, че тази помощ можела да помогне на правителството на Украйна в борбата с корупцията.

Затова в Пентагона се опасявали, че замразяването на помощта ще стане сигнал за "липса на подкрепа" за Украйна от страна на САЩ. В тази връзка Купър нарекла действията на администрацията на Тръмп "необичайни".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама