ДБГ започва инициатива за машинно гласуване и активна регистрация

09:06, 12 ное 19 / Политика 25 1371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тези местни избори бяха безобразно манипулирани, трябва незабавна промяна. От ДБГ имаме предложения – машинно и електронно дистанционно гласуване и активна регистрация.  Започваме инициатива за въвеждането им още сега, за да има достатъчно време до следващите избори през 2021 г. да се гарантира тяхната сигурност. Ще настояваме да бъдат включени в бюджет 2020 г., който се обсъжда в момента. Това заяви председателят на „Движение България на гражданите“  Димитър Делчев пред телевизия „Европа“ .

На тези избори около 600 хил. бяха невалидните бюлетини, което унищожи гласа на близо 15% от хората. С машинното гласуване това нямаше да стане и вотът на всички щеше да бъде отчетен, посочи Делчев.

ЦИК: Съдът трябва да реши дали да се касира вота в София

Той беше категоричен, че само чрез активна регистрация ще се изчистят списъците от „мъртви души“, които са около 1 млн. в цялата страна. Това ще попречи на партийните брокери да трупат преднина, като гласуват от името на фантоми.

Тези, които в момента разчитат на манипулации на изборите, няма да извършат промяна. Крайно време е гражданите да настояват за истински демократичен процес, посочи председателят на ДБГ.

Манолова: Предстои да видим има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ

По повод изборите в София Делчев заяви, че хората са поискали промяна, но тя е била открадната именно чрез манипулации. От ДБГ сме подали жалба срещу резултатите на първия тур и делото вече е насрочено за тази седмица, а от екипа на Мая Манолова беше внесена такава за втория тур, припомни той.

Когато се заровиш в протоколите се виждат много притеснителни неща – има разлики в качените на сайта на ЦИК протоколи и тези, които имаме от застъпниците, посочи Делчев и добави, че в избирателните списъци на втори тур е имало 101 хил. души по-малко.

Излиза, че според властта 101 хил. човека или са напуснали, или са починали за 1 седмица, което е невъзможно. Напасването и сглобяването в ОИК и СИК на тези избори мина всякакви граници, а купуването на гласове беше безобразно – по светло, пред големи търговски вериги. Подадохме над 20 сигнала в изборния ден, но органите на реда реагираха прекалено бавно и не последва нищо, каза още Делчев.

Председателят на ДБГ заяви, че партията е запазила доброто си представяне от предишните местни избори. Имаме над 100 общински съветници, подкрепихме трима областни кметове, както и множество в по-малки общини. Сега задачата ни е да концентрираме в една точка обществената енергия за промяна, която се видя на тези избори.  Видя се, че само когато демократично мислещите хора работят рамо до рамо в една посока, големите победи са възможни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама