На втора инстанция: Оправдаха стоматолога Валентин Павлов за смъртта на дете

19:10, 11 ное 19 25 3390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стоматологът Валентин Павлов е бил оправдан от Столичния апелативен съд за смъртта на 14-годишно момче, починало след операция под пълна упойка, съобщава правният портал lex.bg.

Към момента не са изготвени мотивите към присъдата. Тричленният състав, постановил решението е с председател Калин Калпакчиев и членове Камен Иванов и Владимир Астарджиев (докладчик).

Случаят е от юни 2016 г. Тогава 14-годишният Алекс Иванов бил подложен на интервенция в клиниката на Павлов. Без консултация с анестезиолог зъболекарят решил да отстрани киста в лявата част на долната челюст под пълна упойка – макар според данните по делото да не е разполагал с логистична и материална обезпеченост за обща интубационна анестезия при усложнение.

Осъдиха условно зъболекаря Валентин Павлов за смъртта на 14-годишния Алекс

След операцията състоянието на детето рязко се влошило, при което Павлов викнал линейка. Тя обаче не била подходящо оборудвана и откарала Алекс в „Пирогов”, където починал.

Според експертна комисия причина за смъртта е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия, като според документацията на използваната упойка именно подобно заболяване е сред възможните странични ефекти.

На първа инстанция лекарят получи 3 години условно, като единствените наказани според решението на САС са съпругата на Павлова – Вената Павлова, както и д-р Йоанна Филипова. Те получават по 1 година условно, което отново е намаляване на присъдата спрямо първоначалното решение. Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Върховният касационен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама