18% от руснаците смятат падането на Берлинската стена за негативно събитие

15:10, 11 ное 19 / Свят 25 2213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

18% от руснаците смятат, че падането на Берлинската стена е събитие с негативен характер, а 12 % чуват за първи път за събитията от 9 ноември 1989 г.

Това показва социологическо проучване на „Левада център”, проведено в периода 24 и 30 октомври между 1616 руснаци, навършили 18 годишна възраст, пише „Ведомости”.

53% от запитаните руснаци имат основни познания за падането на Берлинската стена. 35% от анкетираните са наясно с падането на Стената, като голяма част от тях са на възраст над 55 години.

Един процент не може да даде отговор.

Делът на тези, които позитивно оценяват падането на Стената е спаднал с близо една трета за 10 години. През 2009 г. 63% от запитаните описват събитието като много добро или по-скоро добро, докато през 2019 г. едва 43% избират този отговор – основно хора над 40 години.

Хората, които гледат негативно на падането на Берлинската стена са се увеличили от 11% на 18% от 2009 г. насам. Преди 20 години 21% от руснаците са смятали, че събитията в немската столица имат негативен ефект върху света.

На въпроса как се чувстват спрямо събитията, 35% от запитаните твърдят, че не са заинтересувани. Подобен въпрос присъства за първи път в анкетата, а 54% от отговорилите са на възраст между 18 и 24 години. Според директорът на „Левада център” Лев Гудков руснаците смятат падането на Берлинската стена за второто най-важно събитие през 1989  г., след изтеглянето на съветската армия от Афганистан.

Въпреки че руснаците са забравили за значимостта на събитието от 9 ноември 1989 г., анкетите показват, че гражданите все още смятат падането на Стената за историческо събитие, дало края на Студената война и затоплянето на отношенията на Москва със Западна Европа.

Според Гудков споменът за събитията отпреди 30 години е запазен при по-възрастните. Именно затова и в анкетата е въведен отговорът „за първи път чувам” и „не съм заинтересован”. По думите му е било важно да се обърне внимание и към липсата на знание от страна на младите хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама