Adidas затваря две фабрики в Германия и САЩ

13:15, 11 ное 19 / Икономика 25 1072 Topnovini
1

Производителят на спортни стоки "Adidas" обяви, че затваря две водещи фабрики в Германия и Съединените щати, които използват роботи и 4D печат, за да произвеждат маратонки, прехвърляйки вместо това производството в по-евтини азиатски фабрики.

"Производството на високотехнологични маратонки в така наречените бързи фабрики в германския Ансбах и в американския град Атланта ще бъде прекратено най-късно до април 2020 г.“, се казва в съобщение на "Adidas".

Само преди три години базираната в Бавария група приветства своята концепция на бързи фабрики - която използва високо автоматизирани процеси, за по-бързото производство на маратонки, по-персонализирани и по-близки до търговските обекти - като доказателство, че производствените работни места могат да се върнат в страните с високи заплати.

Но от края на тази година произвежданите в бързите фабрики обувки ще се присъединят към другите модели на "Adidas" и ще се произвеждат от съществуващи доставчици в Азия, заявиха от групата.

Позовавайки се на „напредък“, постигнат при доставчиците, този ход би направил производството на обувките „по-гъвкав и икономичен, като същевременно разширява гамата от налични продукти“, заяви членът на изпълнителния съвет на Адидас Мартин Шенкланд.

Двете бързи фабрики изкарват едва милион от приблизително 400 милиона спортни обувки, произвеждани от групата всяка година. Бъдещето на 160-те работници от завода в Ансбах засега не е ясно.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани