Управляващите печелят изборите в Испания, но без нужното мнозинство

09:46, 11 ное 19 / Свят 25 1694 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четвъртите парламентарни избори за последните четири години в Испания завършиха без категоричен победител. Управляващите социалисти спечелиха най-голяма подкрепа места, но няма да получат мнозинство в парламента. Те получават 120 от общо 350-те места в парламента.

На второ място се нарежда консервативната Народна партия с 88 мандата. В същото време крайнодясната партия "Вокс" удвои резултата си от предишните избори и вече ще разполага с 52 места, предаде БТА.

Според резултати от преброяването на бюлетините в над 99% от изборните секции Испанската социалистическа работническа партия печели 28% от гласовете и 120 места в Конгреса на депутатите, долната камара на парламента. Това е с три места по-малко от последните общи избори през април и далеч от необходимите 176 места за постигане на парламентарно мнозинство.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания и лидер на социалистите Педро Санчес обеща да сформира стабилно правителство. Той призова политическите си противници за подкрепа: „Ще се обърна към всички политически партии, тъй като трябва да подходят великодушно и отговорност, за да успеем да разрешим политическата ситуация в Испания. Социалистическа партия също трябва да участва в това“.

На второ място се нарежда консервативната Народна партия с близо 21 на сто и 88 места. Тя подобрява резултата си от историческото дъно, което удари през април, когато успя да вкара в долната камара само 66 депутати.

„Първо, за да бъдем наистина убедителни със Социалистическата партия - искаме да видим какво предлага Педро Санчес и след това ще поемем отговорност, тъй като Испания не може да продължи да бъде в застой“, добави лидерът Пабло Касадо.

Крайнодясната партия „Вокс“ печели малко над 15% и 52 места, което е два пъти повече от досегашните й 24 депутати. Големите губещи са крайнолявата „Подемос“ с около 10% и 26 места и либералната „Сиудаданос“ с почти 7.

Избирателната активност е била 69,9%, малко по-ниска от тази през април, посочи министерството на вътрешните работи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама