Сериалите - троянски кон на турската икономика

18:25, 10 ное 19 / Свят 25 1425 Topnovini
1

Турските телевизионни сериали предизвикват голям интерес сред задграничните пазари и допринасят за имиджа на Турция и промотирането на нейните продукти в страните, в които те се излъчват. С това те играят ефективна роля за увеличаване на износа на стоки и услуги от Турция, съобщава „Сабах“.

Според оценките, износът на турски драми е достигнал 500 милиона долара за изминалата година.

С нарастването на дела на филмовия и телевизионния сектор в националните икономики с всеки изминал ден, секторът се откроява като отрасъл с нарастваща стойност. По данни на Министерството на търговията и представители на сектора, около 50 до 70 нови телевизионни сериала се излъчват по телевизионни канали или сайтове със стрийминг платформи всеки сезон. Секторът се разраства и с интереса на турската публика и успеха на износа.

Сериалите, направени от Турция, са излъчвани на много континенти от Близкия изток до Балканите, от Африка до Централна Азия, Далечния Изток и Южна Америка, достигайки около 700 милиона души в почти 146 страни. Турция е на второ място след САЩ по глобален износ на телевизионни сериали.

Докато средната продажна цена на сериал от 4 000 долара на епизод се е увеличила до 400 000 долара през последните пет години, износът на турски сериали, който през 2013 г. възлиза на около 150 милиона долара, е нараснал до приблизително 350 милиона долара през 2017 г. и 500 милиона долара през 2018 г.

Турските телевизионни предавания, които се превръщат в едни от най-гледаните продукции в страните, в които се излъчват, ефективно увеличават износа на стоки и услуги, като допринасят за имиджа на Турция и промотирането на нейните продукти в тези страни. През последните три години е постигнат стабилен ръст на износа на стоки за Венецуела, Бразилия, Перу, Парагвай, Доминиканската република, Аржентина, Уругвай и Чили от Латинска Америка и Карибските страни, където се излъчват много турски сериали.

В сравнение с 2016 и 2018 г. износът за Венецуела е нараснал с 572%, следван от Доминиканската република със 155%, Парагвай със 105%, Перу с 88% и Чили със 78%.

Турският износ за Египет, където драмите на турската страна са голям хит, отбелязва постоянен ръст, въпреки влошаващите се политически отношения. Турският износ за северноафриканската страна е достигнал 2,6 милиарда долара за периода януари-октомври тази година с 6,5% ръст в сравнение със същия период на миналата година. По подобен начин е и развита продажбата на стоки и услуги в Обединените арабски емирства (ОАЕ), където официалните лица призовават няколко пъти за бойкотиране на турски сериали, като тя е нараснала с 11,8% през същия период и е достигнала 1,7 милиарда долара. Износът за Саудитска Арабия, където турските телевизионни сериали са с голямо търсене, е нараснал с 26% през първите 10 месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Износът за страната от Персийския залив възлиза на над 2,6 милиарда долара.

Турски сериали са изнасяни и в Румъния, Хърватия, Черна гора и Сърбия, оказващи влияние върху турските продукти и марки в тези държави. Износът за Черна гора е нараснал със 70% през първите 10 месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Общата стойност на турския износ е изчислена на 105 милиона долара. Освен това износът на Турция за Сърбия също се е покачил умерено до 786,5 милиона долара през споменатия период от 729 милиона долара през първите 10 месеца на миналата година.

В Африка турските телевизионни сериали също имат огромна фен база. Износът на стоки за много от тези страни също се е увеличил през последните три години. Износът за Сенегал, Танзания и Кения се е увеличил съответно със 153%, 134% и 63%. Износът за Мароко е скочил с 35% за същия период.

Тъй като турските сериали са особено популярни в страните от Южна Америка, броят на туристите, идващи от този регион, е нараснал с 46% спрямо миналата година.

Междувременно представителите на сектора очакват положително развитие в износа на услуги като здравен и образователен туризъм, гастрономия и пътнически транспорт до страните, внасящи турски сериали.  

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 82 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.