Вучич: Очаквам Макрон да подкрепи „Малкия Шенген“

14:10, 10 ное 19 / Свят 25 1778 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Очаквам на предстоящата среща с Еманюел Макрон в Париж да получа подкрепа за проекта „Малък Шенген“, но и да чуя за новата методология, предложена от френския президент''.

Това каза тази сутрин сръбският президент Александър Вучич от Охрид, попитан за срещата във вторник с Макрон. Вучич заяви, че няма да подценява идеите на Макрон и няма да ги омаловажава, както правят другите.

Заев, Вучич и Рама приеха декларация за сътрудничество

„Ако получим подкрепа, ще създадем напълно нови условия и това може да бъде един от източниците на ускорен растеж през следващите години. Ако получим подобна поддръжка, няма да е лесно всичко това да се разруши. Може би никога не сме имали по-важни разговори с Макрон“, заключи Вучич.

Той каза, че е благодарен на американците, които подкрепят проекта и се надява да получи подкрепата на Макрон, защото без него би било трудно да се получи европейска подкрепа.

Вучич подчерта, че е също толкова важно да чуе от френския президент за новата методология, т.е. идеята за визията на Европейския съюз и политиката на разширяване. Той припомни, че е разговарял с френския президент "открито в продължение на седем часа" по време на посещението на Макрон в Белград.

„Той има голяма енергия и ако част от това, за което говори, може да бъде реализирана, мисля, че това би било добра новина за Сърбия. Искам да чуя лично от него какво мисли и тогава можем да направим някои планове за бъдещето“.

САЩ подкрепят „Малкия Шенген“

Изказвайки се пред телевизия Пинк, Вучич заяви, че ще вечеря с Макрон и други участници в Мирната конференция, но е особено благодарен, че ще има среща тет-а-тет.

"Днес цяла Европа говори за Макрон и това, което реши. Започна обща гонитба, в която Сърбия няма да участва, не само защото Макрон демонстрира приятелство с нея", каза Вучич.

Той припомни, че Макрон изнесе емоционална реч в Белград по време на посещението си, заявявайки, че иска да даде подкрепа и помощ на сърбите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама