Меркел: Девети ноември е съдбоносен ден за германската история

19:10, 09 ное 19 / Свят 25 3593 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германската канцлерка Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и демокрацията, в реч по случай честванията на 30 години от падането на Берлинската стена, съобщава Франс прес.

"Ценностите, на които се основава Европа, трябва винаги да бъдат защитавани. Трябва и в бъдеще да има ангажименти в подкрепа на демокрацията, свободата, човешките права и толерантността", заяви Меркел в Параклиса на помирението, издигнат близо до мястото на някогашната Берлинска стена, която разделяше германската столица по време на Студената война.

"Трябва в бъдеще да се ангажираме в защита на ценностите на Европа'', добави канцлерката, цитирана от БТА. "Девети ноември ни напомня, че трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма", отбеляза Меркел.

Днешната дата в Германия е и годишнина на т.нар. Кристална нощ от 1938 г., когато нацистите опожаряват синагогите в страната.

"Девети ноември е съдбоносен ден за германската история. На днешния ден почитаме и паметта на жертвите на погромите от 1938 г., спомняме си престъпленията против евреите в Германия в нощта на 9 срещу 10 ноември", отбеляза тя.

Германският президент: Свободата на Европа е заслуга на Унгария, Полша, Чехия и Словакия

"Девети ноември отразява както ужасни, така и щастливи моменти в историята ни, учи ни, че е необходимо решително да се противопоставяме на омразата, расизма и антисемитизма. Този ден ни призовава да правим всичко възможно в защита на свободата и демокрацията, на човешкото достойнство и на правовата държава", заяви Меркел, цитирана от ТАСС.

Тя добави, че за падането на Берлинската стена са повлияли в някаква степен събитията в Източна Европа, споменавайки движенията за свобода в Полша, Чехия, Унгария и балтийските страни.

Тунел за бягство под Берлинската стена беше отворен за посетители

"Призивът за свобода създаде нови демокрации в Централна и Източна Европа. Германия и Европа най-после можаха да се обединят", заяви канцлерката.

В речта си Меркел не спомена приноса на бившия президент на СССР Михаил Горбачов в процеса на обединение на Германия, отбелязва ТАСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама