Шотландия извън ръцете на Борис Джонсън?

20:50, 08 ное 19 / Свят 25 2047 Topnovini
1
2
3

Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви, че гласуването за нейната партия в извънредните общи избори на 12 декември ще бъде вот за определяне на бъдещето на Шотландия от самите шотландци.

Стартирайки предизборната кампания на шотландските националисти, Никола Стърджън изтъкна, че общите избори на 12 декември са най-важните за цяло едно поколение и ще определят бъдещето на Шотландия, съобщи БНР. 

Стърджън иска да бъде проведен втори референдум за независимост на Шотландия следващата година.

20 хиляди души поискаха независимост на Шотландия от Великобритания

Премиерът Борис Джонсън заяви при вчерашното му посещение в Шотландия, че твърдо ще се бори за запазване на целостта на Обединеното кралство и няма да допусне такъв референдум.

Шотландската национална партия беше представена с най-много депутати в предишния парламент след двете основни партии на консерваторите и лейбъристите, така че техните гласове не са за пренебрегване като коалиционен партньор.

Стърджън обаче заяви, че няма да подкрепи която и да е партия, която се противопоставя на референдума за независимост на Шотландия.

Тя посочи, че Шотландия е гласувала за оставане в ЕС в референдума за Brexit, така че сега нейната партия ще гласува „за избягване на Brexit и бъдеще на Шотландия извън ръцете на Борис Джонсън“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Страхувате ли се от коронавируса?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 159 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.