Мая Манолова: Чрез държавната хазна ГЕРБ държи кметовете в удобна зависимост

18:40, 08 ное 19 / Политика 25 2719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Днес министърът на финансите Владислав Горанов в телевизионно интервю предупреди кметовете, че ако не увеличат местните данъци, няма да могат да се строят пътища, градинки и тротоари и няма да могат да разчитат на правителството за допълнителни пари''.

''Така той си изми ръцете и прехвърли отговорността на кметовете и новоизбраните общински съвети, като ги противопостави на гражданите, броени дни след изборите'', това написа във Facebook страницата си Мая Манолова по повод изказване на министъра на финансите Владислав Горанов тази сутрин.

''Вместо следизборни телевизионни трикове, ГЕРБ могат да предприемат истинска реформа. А именно, 15 % от данъците върху доходите на работещите в определена община да остават в нея. Това би могло да осигури допълнително над 500 млн. лева за общините. Сега там, при хората, остават значително по-малко от местните данъци'', категорична е Манолова. 

''Г-н Горанов обаче никога няма да се съгласи на това. Той няма да остави парите да отиват на друго място, а не в държавната хазна, чрез която ГЕРБ държи кметовете в удобна зависимост''.

''Борбата за децентрализация ще бъде дълга и трудна, защото такава реформа е чужда на ГЕРБ. Идеята, че местните власти трябва да разполагат с по-големи собствени приходи си остава на хартия. Ако имаше политическа воля за това, да бе станало факт през последните 10 години, в които ГЕРБ управлява'', допълва Манолова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама