Румъния избира нов президент

08:00, 10 ное 19 / Свят 25 2041 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Румъния се провежда първи тур на президентски избори. Очакванията са досегашният президент Клаус Йоханис да успее да спечели втори мандат. Социологическите проучвания показват, че той ще получи около 40% подкрепа на първи тур.

Още трима кандидати имат шанс да се присъединят към него на втори тур. Общо 14 души са се кандидатирали за президент на Румъния. Сред тях е и бившият премиер Виорика Дънчила. Тя и Дан Барна, лидер на опозиционния Съюз за спасение на Румъния, се борят в надпреварата за второто място на балотажа.

Вторият тур е планиран за 24 ноември. Проучванията отново отреждат победа за Йоханис, независимо срещу кого ще се изправи на балотажа. Преди пет години Йоханис победи на балотаж бившия премиер и бивш лидер на Социалдемократическата партия Виктор Понта.

С подкрепата на правителството на малцинството на дясноцентристката Национално-либерална партия на премиера Лудовик Орбан, съюзник, който спечели парламентарен вот на доверие в понеделник, Йоханис може да назначава прокурори, които да са сериозни в борбата с ендемичната корупция, смятат наблюдатели.

Преизбирането му може и да увеличи шансовете на Национално-либералната партия да формира коалиционно правителство след парламентарните избори догодина и да възстанови доверието на инвеститорите, влошено от няколко години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама